miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Защо кучетата лаят по определени хора?

Защо кучетата лаят по определени хора?

Защо кучетата лаят по определени хора

Истина е, че кучето е най-добрият приятел на човека, но понякога поведението на лаещите четириноги озадачава хората. Случва се те да лаят по някои хора, без видима причина. Не са предизвикани от човека, а проявяват агресивност. Защо се случва това?

Ето някои от възможните причини кучето да лае по хората?

Кучето усеща страха на човека

Много хора се боят от кучета и страхът им личи по поведението, погледнато от гледна точка на околните. За лаещите ни любимци този факт е още по-ясно доловим. Човекът, който се бои, отделя определена миризма, която е отчетливо доловима, а страхът предизвиква всяко куче. Сдържането на личните емоции е спасителното поведение, което се успокои четириногото насреща.

Кучето се сблъсква с непознат човек

Известно е, че тези животни се ориентират чрез миризмата. Те познават тази на стопанина и хората, които са около него и това ги прави спокойни в обуването. Напълно непознатата миризма може да стресне кучето и то да започне да лае без видима причина. Правилната тактика е раздразненото животно да бъде успокоено като помирише ръката на непознатия, това ще потуши напрежението му.

Кучето усеща заплаха в човека, по когото лае

Обикновено спокойните кучета започват да лаят, ако решат, че са застрашени и е време за отбрана. За нас е неразбираемо, но дори поза на човешкото тяло или блестящ аксесоар в тяхното съзнание може да представлява заплаха.

Изплашено куче може да лае по хората

Кучето има лош спомен, провокиран от нещо у човека насреща

Възможно е куче, което е било предмет на продължителна човешка агресия и лошо отношение да заеме отбранителна позиция, без да е провокирано по никакъв начин. Най-често то разпознава във всеки обект, който се движи, следващия насилник, който ще го нарани. Това обяснява защо някои кучета лаят по движещи се коли, велосипедисти или други движещи се предмети.

Разбирането на поведението на кучето и правилната реакция може да реши по благоприятен начин и за двете страни многобройни срещи с агресията при кучетата.

Обърнете също така внимание, че има и породи кучета, които лаят повече. Такива са джак ръсел териер, пинчер, йоркширски териер, някои померани. Можете да регулирате проблема с дресиране на кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest