Miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Как да се грижим за костенурка?

Как да се грижим за костенурка?

как да се грижим за костенурка

Сладководните костенурки са много мили домашни любимци, но те изискват доста специфични грижи и комфортна обстановка, за да останат в добро здраве и форма.

От всички влечуги костенурките са най-обичани. Тези животни имат очарователни изражения на лицето, привлекателни шарки на черупките си и нежни навици.

Всеки вид има малко по-различни изисквания, но правилната грижа е в рамките на възможностите на повечето хора.

Всеки домашен любимец се нуждае от постоянни грижи през целия си живот. Отглеждането на костенурка като домашен любимец е дългосрочен ангажимент. Всъщност здравата костенурка може дори да ви надживее.

Бебетата костенурки са с дължина до 15 см с на черупката и обикновено се държат на закрито в стъклени аквариуми или заграждения, които включват езера. Най-малкият аквариум за най-малките костенурки трябва да бъде най-малко 120 см дълъг, 45 см широк и 45 см висок.

По-старите костенурки могат да се държат в големи аквариуми (150 см x 60 см x 60 см минимум) на закрито или навън. Във всички, с изключение на най-северните части на страната, костенурките на открито ще трябва да бъдат вкарвани в дома, докато се върне топлото време.

Костенурките се нуждаят от безопасно място за плуване, от сухо място и от достъп до слънчева светлина или подходящи изкуствени светлини с UVB лъчение. При настройването на аквариума или езерцето ще ви е необходим субстрат от чакъл, дъски или островчета, воден филтър и вероятно потопяем бойлер.

За повечето видове костенурки е добра идея да добавите малко количество аквариумна сол към водата. Има, разбира се, някои изключения от това правило, така че проверете изискванията за вашия вид костенурка, преди да му дадете сол.

правилни грижи за костенурката

Първоначалното впечатление, което много хора имат за сладководните костенурки, е, че не се нуждаят от много упражнения. Дивите костенурки са изненадващо активни животни. Ще се изненадате колко бързо могат да бягат и колко добре могат да се катерят. Уверете се, че костенурката ви има достатъчно място да плува и да се катери в аквариума или езерцето си, или ѝ осигурете няколко пъти седмично плувен басейн.

Основното правило е, че младите костенурки са месоядни, а възрастните са всеядни. Трябва да им се предлагат разнообразни храни и трябва да имате под ръка поне шест или седем вида храна за вашата костенурка по всяко време. Висококачествената храна за костенурки може да формира основата на диетата, към която можете да слагате добавки с ниско съдържание на сол, ягоди, листни зеленчуци, риба, щурци, мухи, скариди и ларви на комари.

Има една съществена разлика между сладководните костенурки и земноводните във връзка с храненето. Сладководните костенурки трябва да могат да се потопят във вода, за да се хранят. Ако останат извън водата твърде дълго, те ще изсъхнат и ще умрат.

Чистотата е от изключително значение за здравето за вашата костенурка. Мръсната вода може да доведе до голям брой заболявания, някои от които са много трудни за лечение. Поддържайте дома на костенурката чист.

Измийте ръцете си преди и след боравенето с костенурката си, за да сте сигурни, че няма да си оставите взаимно микроби.

Ако костенурката понякога ще се разхожда около вас, уверете се, че някой няма да я настъпи случайно. В случай на нараняване незабавно заведете костенурката при ветеринарния лекар. Възможно е тя все още да може да бъде спасена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest