miau.bg»Статии»Мъници»Хамстери»Какъв гризач да изберем за домашен любимец на детето?

Какъв гризач да изберем за домашен любимец на детето?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k735
Какъв гризач да изберем за домашен любимец на детето
Снимка: pixabay.com/Pezibear
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Ако детето ви изявява желание да се грижи за животинче, но обичайните домашни любимци като котки и шаровци ви се струват прекалено сериозен ангажимент, можете да заложите на друг класически домашен приятел – мишле.

Ето няколко подходящи за децата гризачи, които са перфектни за първи домашен любимец.

Хамстер

Те живеят около две години и рядко надминават 15 сантиметра. Макар и да има вид на сладки животинки, могат да са жестоки към себеподобните си, затова не бързайте да си вземате два хамстера. Не избирайте мъжки и женски хамстер, ако не искате да се превърнете във ферма за гризачи за нула време – тези малки палавници се размножават бързо.

Мини хамстер

Тази мини версия на обикновените хамстери се отличава с по-скромни размери от десетина сантиметра. Мини хамстерите живеят по около 2 години. Срещат се във всеки зоомагазин и се гледат лесно.

Хамстер
Снимка: Free-Photos/pixabay.com

Джербил

Джербилите са с големина на класически хамстер и също живеят около 2 години. В ранните си месеци са активни и забавни, макар че е възможно да проявят и агресия към себеподобни.

Морски свинчета

Те са по-едри мишоци, чието тегло може да надмине 1 кг. На дължина достига повече от 20 сантиметра. Ако имате мъжко и женско, е желателно едното морско свинче да бъде кастрирано, за да не се сдобиете с още много като тях.

Морско свинче

Чинчила

Чинчилите са забавни и активни през нощта гризачи, които могат да са ви верен приятел. Подходящи са за по-големи деца, които могат да подходят отговорно в грижата за тях и няма да ги наранят.

Каквито и гризачи да изберете за детето си, то ще трябва да помислите и за следните покупки;

- подходяща храна;

- клетка;

- постеля;

- панички и поилки;

- играчки и аксесоари за гризачи.

Чинчила
Снимка: pixabay.com

Ако не сте сигурни какво точно трябва да закупите заедно с избрания гризач, разпитайте в зоомагазина, където ще ви дадат специализирана информация за конкретното животинче.

Преди да предприемете закупуване на домашен любимец за детето, попитайте го многократно дали е готово да се грижи за него. Много малчугани са ентусиазирани в началото, но после бързо губят интерес. Уверете се, че и вие имате достатъчно време за отглеждане на такова животно, ако детето спре да се интересува от него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest