Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Домашни растения, опасни за кучета и котки

Домашни растения, опасни за кучета и котки

Домашни растения, опасни за кучета и котки
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
26.00 лв.
Виж ››

Без спор няма нищо, което да прави жилището по-уютно от красивите растения, но за собствениците на домашни любимци това може да се превърне в проблем. Съществуват над 700 опасни растения за кучетата и котките.

Признаците на отравяне могат да бъдат както леки, така и тежки, а в някои случаи домашните любимци дори могат да умрат. Повечето стайни растения имат по няколко имена, така че е важно да се уверите, че растенията, които притежавате или планирате да закупите, не са токсични за вашия домашен любимец.

Ето кои са някои от тези растения:

Драцена

Това растение е токсично за котки и кучета. Токсичният агент в него се нарича сапонин. Ако домашния ви любимец погълне част от растението това може да предизвика повръщане (с или без кръв), загуба на апетит, депресия и/или повишено слюноотделяне. При котките могат да се проявят и разширени зеници.

Дифенбахия

Дифенбахията (други имена за нея са Тъпа тръстика, Тропически сняг или Екзотика) също е токсична за кучета и котки. Дифенбахията съдържа химикал, който е отровен за животните. Ако растението бъде погълнато може да предизвика дразнене в устата, особено на езика и устните. Това дразнене може да доведе до повишено слюноотделяне, затруднено преглъщане и повръщане при кучето или котката.

Растението таро

Таро

Слонското ухо (други имена за него са Каладиум, Таро и Маланга) съдържа химикал, подобен на този, който съдържа дифенбахията, така че токсичната реакция на животното към Слонското ухо също е дразнене през устата, повишено слюноотделяне, затруднено преглъщане и повръщане.

Лилия

Много растения от семейството на лилиите са опасни за котките, а някои и за кучетата. Обикновено първата реакция на котката към това растение включва повръщане, летаргия и липса на апетит, но ако не се лекува бързо нещата могат да ескалират до бъбречна недостатъчност и дори смърт. Видът Мирна лилия (известна още като Mauna Loa) е токсична както за кучета, така и за котки. Поглъщането може да причини дразнене на езика и устните, повишено слюноотделяне, затруднено преглъщане и повръщане при котките и кучетат.

Цикламите

Цикламата е красиво, цъфтящо растение, което също е отровно за кучета и котки. При поглъщане това растение може да причини повишено слюноотделяне, повръщане и диария. Ако животно погълне голямо количество от грудките на растението - които се намират в корена, обикновено под земята - това може да доведе до аномалии на сърдечния ритъм, гърчове и дори смърт.

Циклама

Сърцевиден Филодендрон

Сърцевидният Филодендрон (други имена за него са Гъдулка, растение панда, Филодендрон с разцепени листа, Червен изумруд, Червена принцеса или Седлови листа) е често срещано, лесно за отглеждане стайно растение, което е токсично за кучета и котки. Този филодендрон съдържа химикал, който може да раздразни устата, езика и устните на животните. Засегнатият домашен любимец може също да получи повишено слюноотделяне, повръщане и затруднено преглъщане.

Нефритово растение

Нефритовото растение (други имена за него са Щастливо растение, Парично растение, Китайско гумено растение или Дърво за приятелството) е отровно за котките и кучетата. Токсичното свойство на това растение е неизвестно, но поглъщането може да причини повръщане, депресия, атаксия (липса на координация) и брадикардия (забавен сърдечен ритъм макар това да се случва рядко).

Лечебната Алое вера

Алоето (други имена за него са Лечебно растение или Алое Барбадос) е често срещано сукулентно растение, което е токсично за кучета и котки. Алоинът, който се съдържа в него, е токсичен за домашните ни любимци. Това горчиво жълтеникаво вещество се съдържа в повечето видове алое и може да причини повръщане и / или червеникава урина.

Алое вера е опасна за кучетата и котките

Сатенен Потос

Сатенният потос (известен също като Копринен потос) също е токсично цвете за кучета и котки. При поглъщане от котка или куче, може да се получи дразнене на устата, устните и езика. Домашният любимец може също да започне да страда от повишено слюноотделяне, повръщане и/или затруднено преглъщане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest