Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Породи големи папагали

Породи големи папагали

Породи големи папагали
Снимка: ToateAnimalele

Малките и средни папагали са обичаен избор за отглеждане вкъщи като домашни любимци. За това и те са ни най-познати. Но по света има и доста породи големи папагали, които определено ще ви грабнат интереса, без значение дали сте големи почитатели на птиците, или просто сте решили да се поинтересувате.

Ара

Има 15 вида папагали ара. Едни от най-известните и най-големите са хиацинтов ара, синьо-жълт ара и червен ара. Хиацинтовият е особено голям папагал – дължината на тялото му достига до 100 см, а теглото му до 1.5 кг. Освен това тези видове са най-разпространени за отглеждане в клетка, тъй като оперението им е красиво и разноцветно. Като цяло породата ара са говорещи папагали, но изискват сериозни тренировки и обучение, иначе ще могат само да имитират звуци и тук-там някой често употребявана покрай тях фраза.

Какаду

Птиците от този вид достигат средни размери до 40-60 см дължина и 0.3-1.2 кг тегло. В природата те обитават Австралия, Нова Гвинея и тихоокеанските острови. Те имат специфична форма на клюна, различаваща ги от другите папагали. При тях долната част на клюна е по-широка от горната. Какаду са много желани като домашни любимци, тъй като се привързват към стопаните си, общителни са и разговорчиви. Най-разпространения и може би най-известният вид е жълтокачулатото какаду, което въпреки че не е от най-големите, е от най-достъпните и желаните за отглеждане в домашни условия.

Амазона

Папагал Амазона
Снимка: Cet-Toutunart/pixabay.com

Тези папагали са с не толкова впечатляваща големина в сравнение с предишните два. Те достигат средно до 25-45 см дължина на тялото. Въпреки това имат доста интересни шарки на оперенията. Такъв е Императорската Амазона, който е изключително красив, но също така и критично застрашен от изчезване. Местообитанието на папагалите Амазона в природата е Централна и Южна Америка. Те са природно любознателни и интелигентни животни. Това, както и активността и дружелюбието им, ги прави често предпочитани за отглеждане в клетка.

Жако

Папагалите Жако са папагали от по-дребен размер. Тяхната дължина достига до 30-35 см. Те обитават западните райони на Африка, но са толкова популярни за отглеждане в клетка, че повечето от тях не са в природното си местоообитание. В отличие от повечето папагали, Жакото са флегматични и тихи птици. Те лесно се поддават на тренировка и имат отлична памет, която им позволява да имитират човешка реч много добре.

Ваза

Големите папагали от този вид произхождат от Мадагаскарските острови и Коморските острови. Тяхната дължина на тялото е между 35 и 50 см. За разлика от останалите папагали, Ваза нямат впечатляващо оперение, затова не са популярен избор за отглеждане в клетка. Те са с оттенъци на сивото и черното. Въпреки това са изключително дружелюбни папагали, обичат човешко внимание и ласка. Те също така изключително много харесват да се припичат на слънцето, лежейки по гръб и да се къпят под дъжда, докато висят с разперени криле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest