miau.bg»Статии»Рибки»Породи Рибки»Кралски скариди

Кралски скариди

Кралска скарида
Снимка: Thailand_becausewecan/ pixabay.com

Ако решим да научим нещо за морските дарове и в частност за скаридите, веднага ни се поднася информация за безбройните начини, по които можем да си приготвим този изумителен морски деликатес. Подредени в красиви блюда, съблазнително изглеждащите и невероятно вкусни скариди заслужават да бъдат поднесени на всяка изискана трапеза.

Какво на практика представлява тази морска храна и как живее, преди да стигне до нашите ястия?

Скаридите са висши ракообразни - безгръбначни животни от типа на Членестоногите, принадлежащи на разред десетоноги. Заедно с омарите и раците скаридите са най-търсената морска храна, която се приготвя бързо и лесно и е много питателна и полезна най-вече защото съдържа протеини, калций и цинк. Скаридите са част от здравословната средиземноморска диета.

Най-търсени са видът кралски скариди. Класификацията на видовете ще даде обяснение защо този представител на висшите ракообразни носи това название.

Класификация и наименование на кралската скарида

Латинското название на кралската скарида е Synalpheus regalis. Тя е вид щракаща скарида и обикновено живее в гъби в кораловите рифове, формирайки виден компонент на разнообразната морска криптофауна в района, където е разпространена.

Целият си живот скаридите прекарват във вътрешните канали на гъбата - гостоприемник, като я използват за хранителен ресурс и подслон. Живеят на колонии, доказано по 300 индивида, но имат само една репродуктивна женска. По-големите членове на колонията, които очевидно никога не се размножават, хранят, защитават и бранят колонията от натрапници.

Името на вида е regalis, идва от латински и значи кралски. Причина за името е структурната йерархия на колониите, в които само една женска се възпроизвежда.

Synalpheus regalis е член на рода е Synalpheus, вторият по големина сред щракащите скариди Alpheidae. Те са характерни с асиметричните си нокти, по-големите от които имат способност да издават характерен щракащ звук. В цял свят са над 150 вида.

Открити са от Емет Дъфи през 1996 година на Белийския бариерен риф. Към 2013 година Synalpheus regalis е един от седемте признати вида евсоциални скариди.

Как изглежда кралската скарида?

Кралски скариди
Снимка: Yordanka Kovacheva

Synalpheus regalis може да бъде определена красноречиво като полупрозрачен портокал. Дисталната част на основната му клеща, наречена хела, е по-ярко оранжева, отколкото останалата част от тялото. Ембрионите и яйчниците са бледо зелени. Разпръснати червени хроматофори украсяват лицевата част в областта между и странично на очите.

Удължението напред, известно като трибуна, е тънко и дълго приблизително колкото триъгълната очна качулка, която покрива очите на скаридата.

Опасните женски са дълги около 2.6-3.7 сантиметра, а младите скариди са около 2.8 сантиметра.

Външно женските се отличават от мъжките по яйчниците си. Мъжките и младите скариди не могат да се различават. Synalpheus regalis морфологично е подобен на други свои роднини, а неопасните членове на колонията се различават по заоблената коремна плевра. Заострената коремна плевра е знак за внимание.

Среда на живот и местообитания на кралската скарида

Кралската скарида живее изключително заедно с гъби. Установено е, че се свързва само с три вида гъби - Neopetrosia proxsima Neopetrosia Subtriangularis Hiatella intestinalis. В Ямайка те се намират в последната гъба на дълбочина до 6 метра. В Белиз са по-често срещани и в трите гъби. Рядко този вид скарида съжителства с други подобни на нея, което подсказва, че вероятно конкуренцията за местообитания е жестока и би трябвало да се намират свързани само с някои възможни видове гъби.

Изглежда, че кралската скарида доминира над гъбата. Храни се с тъканите на гостоприемника, както и с детрита, който включва тела на мъртви животни или фекален материал. Среща се както в солени, така и в сладки води.

Жизнен цикъл на кралската скарида

Synalpheus regalis проявява евсоциална организация като много други видове в нейния род. Има една женска за разплод и членове на колонията, които я поддържат.

Малките се излюпват от яйцата, които са от 50 хиляди до 1 милион и се излюпват на разстояние на 24 часа, като пълзящи ларви и търпят пряко развитие - метаморфоза, хранейки се от запасите от жълтък в телата си. Четирите етапа на метаморфозата преминават за около 12 дни. Synalpheus regalis преминава през кръстосване, където един от половете му изпада, за да намери партньори, но този процес още не е изяснен.

Евсоциалност - що е то?

Емет Дъфи, основен изследовател на кралската скарида, използва термина евсоциалност, за да обясни синдрома на много поколения, кооперативни колонии със силно репродуктивно изкривяване и кооперативна защита на гъбата - гостоприемник, намерена при вида Synalpheus.

Евсоциалността изисква поколенията да се припокриват, позволявайки близък контакт между индивидите, така че алтруистичното поведение да бъде благоприятно за селекцията на роднини.

Популациите, които живеят в гъби, са от няколко стотин индивида, всеки с две поколения роднини. Причината за възникване е адаптивно разделение на труда, което подобрява размножаването.

Начин на живот на кралската скарида

Животът на кралските скариди Synalpheus regalis е организиран в колонии. Те имат най-големите колонии от всички от рода. Наброяват до 350 индивида.

Царицата е единствен развъдник на колонията. Има силна връзка между размера на майката и размера на колонията. Тя не е така агресивна и активна като останалите възрастни в колонията, което предполага, че тя не доминира над други екземпляри, а търси защита от тях.

Всички други са генетично свързани с царицата и това ги задължава да я пазят. Защитата на тяхната крепост - гостоприемник е друг начин за изява на евсоциалността. Сътрудничеството в колонията намалява риска от репродуктивна недостатъчност и защитници на местообитанието, което е ценен ресурс.

Силният агресивен натиск на враговете насърчава еволюцията на защитниците на крепостта и те повишават годността на царицата, като защитават колонията. Тъй като малко врагове могат да проникнат в тесните канали на гъбата, враговете са от същия или близък на тях вид.

Synalpheus regalis живее и се храни изключително в рамките на своя домакин, а данните показват, че има само около 5 процента незаети гъби, което означава, че гостроприемниците са в недостиг и са обект на силна конкуренция. Защитниците използват големия си щракащ нокът като мощно оръжие, което произвежда водна струя, достатъчно интензивна, за да зашемети малки животни.

Обикновено при нападение защитниците щракат със своите хела и предупреждават натрапниците. Ако това не е достатъчно да бъде прогонен натрапник, той ще бъде убит.

По-големите скариди са по-стари и разпределят енергията си за защита, а не за размножаване. Това се налага от начина им на съществуване. Това е често срещано разпределение при социалните насекоми. Защитниците не се размножават, а защитата на гените е чрез защитаване на по-малките си братя и сестри. Защитното гнездо на скаридите се явява аналог на защитното пило на насекомите.

Дъфи и други изследователи са доказали, че евсоциалните видове са по-богати, заемат повече гъби и имат по-широк диапазон от гостоприемници, отколкото другите сестрински видове, които нямат тази социална структура.

Начини на взаимодействие при кралските скариди

Чрез водни и химични сигнали Synalpheus regalis разпознават пола на други алфеиди. Високата честота на взаимодействие с царицата подсказва, че тя произвежда феромони, както правят социалните насекоми.

Тези аналогии показват, че кралските скариди са един по-напреднал етап в развитието на вида, който е достигнат и от някои насекоми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Популярни