miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Преди да вземете куче: задайте си тези въпроси!

Преди да вземете куче: задайте си тези въпроси!

Преди да вземете куче, задайте си тези въпроси
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Осиновяването на куче е много голяма отговорност. И въпреки това доста често хората полагат повече усилия да проучат какъв автомобил да си вземат, отколкото вида и характеристиките на домашния любимец, който най-добре ще отговаря на техния начин на живот.

Съществуват някои основни и важни неща, за които трябва да помислите преди да си вземете куче.

На първо място си задайте въпроса: Какъв ще бъде животът ви след 5 или дори 10 години? Кучетата и котките могат да живеят 15 или повече години, така че си представете тогава колко време ще имате да обръщате внимание на това животно. Помислете дали е вероятно да сте женени, да имате деца, да се преместите някъде другаде, да промените кариерата си или да претърпите други големи промени в живота си. Имайте предвид, че с възрастта на домашните любимци се променят и техните нужди.

На второ място помислете за това дали ще осиновите сам или с някого домашния любимец. Ако имате съквартирант или партньор в живота, уверете се, че той е напълно съгласен с тази идея и ще се грижи и той за него. В противен случай нещата могат да се развият по много лош начин.

От голямо значение е и това по колко време можете да отделяте в грижата за кучето всеки ден. Въпреки че кучетата обикновено изискват повече време и внимание, отколкото котките, вие трябва да можете да дадете на всеки домашен любимец нужното такова. Според някои лекари кучетата и котките, които не получават ежедневно внимание и нужните грижи, имат по-голям риск от развитие на поведенчески проблеми, безпокойство и затлъстяване.

Едно от най-важните неща, за които трябва да помислите при вземане на куче, е дали можете да си позволите да притежавате животно. Дори ако цената на самия домашен любимец е незначителна, трябва да вземете предвид храната на кучето, грижите и посещенията при ветеринар. Ако планирате да разделите разходите с някого, уверете се, че всички сте съгласни относно сумата, която ще бъде похарчена за домашния любимец.

Куче и дете

Помислете добре и върху това дали за в бъдеще ще имате подкрепа от другите при нужда. Много поведенчески проблеми при кучетата и дори инфекции на пикочния мехур се дължат на това, че животните са затворени дълго време вътре и няма как да излязат да отидат до тоалетна.

Замислете се и за пакостите в домакинството, които можете да понесете - в повечето случаи те са неизбежни. Просто ще трябва да бъдете търпеливи и да си дадете време за повече последователни обучителни тренировки на кучето.

Друг случай, върху който трябва да обърнете специално внимание, е ако вече имате един домашен любимец - вероятно ли е това животно да приеме нов приятел и съквартирант? Добрата новина е, че повечето домашни любимци, дори и най-разглезените котки, жадуват за общуване. Разбира се, може да отнеме известно време, докато сегашният ви домашен любимец приеме новото попълнение.

Помислете добре в какви дейности искате да включите вашия домашен любимец - размерът му тогава ще има голямо значение. Някои искат малки кученца, с които лесно се пътува, други хора искат големи, за могат да тичат и тренират с тях всеки ден. Затова се уверете, че имате план за намиране на най-добрия приятел за вашия начин на живот.

Задайте си въпроса дали имате време и ресурси, необходими за подходящо обучение на кучето. Домашните любимци се нуждаят от много контрол, когато става въпрос за спазване на правила. Това, разбира се, изисква сериозен ангажимент от страна на собственика. Твърде много собственици на домашни любимци вярват, че могат просто да се запишат в училище за обучение техните домашни любимци и те мигновено след това ще станат перфектни. Но всъщност курсовете са само началото. Истинското образование се случва у дома - по няколко пъти на ден. Не е трудно и дори отнема много време, но това трябва да се направи, за да имате възпитан приятел.

Вземане на куче

Ако имате деца, първо трябва да ги научите как да се държат с домашните любимци, защото може несъзнателно да им причинят болка и това да породи агресия при кучетата. Също така ще трябва да отделите достатъчно време за срещи с различни други животни, за да свикнат и с тях и тяхното присъствие.

Не изключвайте осиновяването на възрастно куче от приют. Много от тези домашни любимци вече са обучени и отчаяно се нуждаят от любящи стопани и уютен дом. Важно е да се вземат предвид личността и темпераментът на домашния любимец. Не взимайте решение за отглеждане на куче само въз основа на външния му вид.

Някои породи като померан или немски шпиц са много сладки, но и много инатести. Готови ли сте да им отдадете нужното време и търпение при възпитание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest