Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»От какви грижи се нуждае кучето ти?

От какви грижи се нуждае кучето ти?

От какви грижи се нуждае кучето

Отглеждането на кученца без съмнение са едни от най-очарователните неща на планетата. Когато най-накрая стане време да заведете новия си домашен любимец у дома, трябва да сте готови за три неща: необуздана радост, доста чистене след кучето и големи промени в начина ви на живот. Както бързо ще научите, едно подрастващо кученце има нужда от доста неща, не само купичка за храна и кучешко легло. И макар че в началото всичко ще е трудно и ще изисква много усилия от ваша страна, накрая ще осъзнаете, че си е струвало усилията. Създаването на добри и здравословни навици през първите няколко седмици ще постави основите на много години щастие за вас и вашето куче.

За ваше улеснение сме ви подготвили кои са основните грижи за кучето или за какво трябва да внимавате при отглеждане на куче:

Ветеринарен лекар

Първото място, на което ще отидете заедно с кученцето ви, е ветеринарната клиника. Това посещение е необходимо, за да се уверите, че кученцето ви няма здравословни проблеми, вродени дефекти и т.н. Ако не сте открили още ветеринар, разпитайте приятелите си, които имат домашни любимци. Ако сте си взели кученцето от приют, можете да попитате за съвет и от там.

Ваксиниране на кучето

Възползвайте се максимално от първото си посещение при ветеринаря

Помолете ветеринарния лекар да ви препоръча подходяща кучешка храна, и ако не сте сигурни, попитайте също колко често да храните домашния си любимец и с какво количество. Също така не забравяйте да:

- съставите план за ваксинации;

- обсъдите какви са опциите за вътрешно и външно обезпаразитяване;

- разпитате кои са признаците за болест;

- се посъветвате с ветеринаря дали и кога ще е най-добре да кастрирате кучето си.

Отглеждане на кучето

Кучешка храна

Докато е малко, за растежа на кученцето е от особена важност то да бъде хранено със специална храна, разработена за малки кучета, вместо с нормална кучешка храна. Потърсете изявление от Асоциацията на американските длъжностни лица за контрол на фуражите (AAFCO) на опаковката, за да сте сигурни, че избраната от вас храна ще отговаря на хранителните изисквания на вашето кученце.

Малките и средните по големина породи могат да преминат към храната за възрастни кучета между 9 и 12 месечна възраст. Кучетата от по-големи породи като ротвайлер или боксер е добре да се хранят с храна за кутрета поне до 2-годишна възраст. Освен храна се уверете, че вашето кученце има достъп до прясна вода по всяко време.

Ето какво е препоръчително количество храна според възрастта:

- На възраст 6-12 седмици по 4 хранения на ден

- На възраст 3-6 месеца по 3 хранения на ден

- На възраст 6-12 месеца по 2 хранения на ден

Обучение на кучето

Тъй като кученцата не обичат да носят кучешки памперси, създаването на рутина за ходене до тоалетна е едно от най-важните неща при дресирането. Според експерти в областта, най-добрите ви приятели по това време ще са търпението, планирането и поощряването при успех. В допълнение, добре ще е да измислите какво ще правите с килимите в къщи защото със сигурност ще има и някой друг инцидент.

Докато кучето ви не получи всичките си ваксини, се препоръчва да намерите място навън, където то няма да има контакт с други животни. Така ще намалите шанса то да прихване вируси или болести. Не забравяйте да награждавате кученцето си всеки път, когато успешно се изходи навън и се заредете с търпение (и избягвайте да го наказвате) за всеки път, когато направи беля вкъщи.

Да улучите правилното време да изведете кучето си навън е почти толкова важно, колкото и даването на награда след като успешно се изходи (навън). Ето кои са най-подходящите моменти, в които да изведете любимеца си навън:

- когато се събудите;

- преди лягане;

- след като кучето ви се наяде или пие много вода;

- след като кучето се събуди от дрямка;

- по време или след физическа активност.

Кучешки заболявания

През първите няколко месеца при отглеждането на куче е особено важно да обръщате внимание за всякакви признаци за болест или неразположение, тъй като здравословните проблеми в този период могат да бъдат опасни за живота на кученцето ако не се хванат навреме. Ето кои са някои от симптомите, за които трябва да внимавате:

Куче

- кучето не яде;

- кучето не наддава никакво тегло;

- повръщане при кучето;

- подуване или болка в корема;

- летаргия;

- диария при кучето;

- трудно дишане;

- хъркане или кашляне;

- бледи венци;

- подути, зачервени очи или секрет от очите;

- секрет от носа;

- проблеми с изхождането.

Възпитание на кучето

Ако успеете да научите кученцето си на добри обноски на него ще му е много по-лесно да се социализира. Освен това, ученето на послушание ще помогне за изграждане на по-силна връзка помежду ви. Изпълняването команди като “седни”, “стой мирен”, “легни” и “ела” не само, че ще впечатлят приятелите ви, но и ще ви помогне да предпазите кучето си ако се окажете в потенциално опасна ситуация. Ако не сте сигурни как да го научите сами, можете да го запишете на училище за кучета като имайте предвид, че там започват да приемат кучета на възраст 4-6 месеца.

Социализиране на кучето

Подобно на ученето на послушание, правилната социализация ще ви помогне да избегнете поведенчески проблеми при кучето в бъдеще. Тя е задължителна грижа за кучето. Приблизително на 2 до 4 месечна възраст повечето кученца започват да приемат други животни, хора, места и преживявания. Класовете по социализация също са отличен начин да натрупате положителни социални преживявания с вашето кученце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest