miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»5 начина, по които стресирате кучето си

5 начина, по които стресирате кучето си

Стресирате кучето
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Колкото и да обичаме кучетата си, понякога те са склонни да ни изнервят с поведението си. Добрите собственици на домашни любимци правят всичко възможно, за да изкоренят лошото поведение на кучето, но понякога се получава така, че с действията си вие ставате една от причините за неподчинението на вашето куче.

Кучетата се афектират от вашето поведение, точно както и вие от тяхното. Както поведението на кучето ви може да ви стресира, така и вашето поведение може да предизвика стрес у кучето.

Дори да имате най-добри намерения и да ползват най-успешните тактики за дресиране на кучето, много стопани на кучета непреднамерено се държат с кучетата си по начини, които развалят доброто поведение и вместо това объркват домашните им любимци. Това води до стрес при кучетата.

Ето кои са 5-те най-често срещани грешки, с които стресирате кучето си.

Стресирано куче

1. Наказвате кучето си, за това че се държи като куче

Дъвченето, ровенето, лаенето и преследването на “плячка” са все естествени поведения за кучето. Вместо да го наказвате за нещо, което е нормално за него и което би стресирало кучето, помогнете на домашния си любимец да фокусира тези действия.

Например, вместо да наказвате кучето, че дъвче нещо, пренасочете вниманието му към предмет, който му е позволено да дъвче. Спрете го да рови из целия двор, като му създадете специална яма за ровене, където може да го прави на воля. За да го научите да не лае прекалено много, научете го да знае, че трябва да млъкне при определени условия - като например, когато докоснете главата му.

2. Твърде непоследователни сте

Куче

Неструктурираните интеракции с кучето ви могат да доведат до различни проблеми с поведението на кучето. Без ясни граници и правила поведението му може бързо да излезе извън контрол. Това може да стресира вашето куче, особено ако един път то бива наказано за поведение, което друг път му се позволява.

За нещастие, много често естествената реакция на кучетата не е много приемлива за хората - като скачане върху стопанина в мига, в който се прибере вкъщи или облизване на ръката в търсене на внимание. От голямо значение е ясно да посочите границите и очакванията от вашето куче, за да създадете основите, по които ще се ръководи доброто му държание.

3. Очаквате кучето ви да ви се подчинява просто, за да ви угоди

Обичайното “Добро момче! ” и погалването на главата са чудесна награда за добро поведение при много кучета, но когато става въпрос и държание, което изисква допълнителни усилия от страна на вашето куче, те може да не са достатъчни. Ако не награждавате кучето си с правилната награда (или изобщо), то не бива да се изненадвате, ако кучето спре да се държи както вие очаквате от него. Това важи с пълна сила при малки кученца.

Когато изисквате от кучето си да се държи по определен начин или да го прави в отвличаща вниманието среда или напрегната ситуация, наградата за това трябва да се дадена незабавно и да е пропорционална на трудността на действието. Изберете награда, която ще се хареса на вашето куче - специално кучешко лакомство, определен вид игра, разходка без каишка или каквото прецените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest