miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да научиш котката си да сяда?

Как да научиш котката си да сяда?

Как да научиш котката си да сяда
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Обучението на котки може да ви изглежда невъзможно, но всъщност всяка котка може да бъде научена да прави всякакви страхотни трикове. Един от най-полезните е да се научи на команда за сядане. Точно като при кучешките команди. И ако обучението на кучето е нещо нормално, то при котките не е чак толкова разпространено. Но все пак може да се случи.

Ако научите котката да седи, то това означава, че е по-малко вероятно тя да бъде под краката през цялото време или когато сте заети с някаква работа. Затова тук ще ви препоръчаме два метода за обучение, които може да изпробвате.

Първият метод е да примамите котката да седи, като използвате меко котешко лакомство, което може да бъде намазано върху лъжица или пръчка, която ще бъде примамка- това може да бъде консервирана котешка храна, крема сирене, мека риба от консерва като риба тон, кисело мляко или др.

Повдигнете примамката бавно над лицето ѝ, преминавайки покрай носа ѝ към челото. Тя ще проследи примамката с глава и ще се нагласи в седнало положение. Веднага след като седне ѝ дайте да опита от лакомството, след което веднага вдигнете лъжицата. По този начин я награждавате, че е проследила примамката с носа си.

След това е време да замените примамката с дума или сигнал с ръка. За да махнете примамката, използвайте я, за да накарате котката си да седне, но я възнаградете с лакомство или само с опитване от друга лъжица или купа. С течение на времето преминете към използване на чиста лъжица без лакомство, за да привлечете котката да седне, като същевременно продължавате да предлагате лакомство от ръката или купата си.

Обучение на котка с награда

Можете също така да замените примамката с устен сигнал или сигнал с ръка. Едната стратегия е да вдигнете ръката си по начин, подобен на този, по който сте държали примамката. Ако е необходимо дръжте лакомство в ръката първите няколко пъти.

Може също да започнете, като използвате двоен сигнал - с ръка и със заповедната думичка "седни" с примамката. След редица повторения на този двоен сигнал вашата котка ще може да предвиди какво е помолена да направи, когато чуе или види сигнала. Тогава тя ще започне да реагира на него, а не на примамката.

Вторият метод за обучение на котката за седене е да изчакате котката да седне сама и да маркирате поведението ѝ с щракване, когато това се случи. Веднага щом дъното на котката докосне пода, щракнете и ѝ дайте някакво лакомство. Обучението с щракане работи добре за капризни или страхливи котки, които може да се справят най-добре с начини, които не изискват от вас да се приближавате твърде близо.

Дресирането на котката в идеалния случай трябва да се извършва в момент, когато котката ви естествено ще седне на място, където ще ѝ е удобно да седи. Ако котката обича да седи на перваза на прозореца или на дивана, бъдете готови да я възнаградите на тези места.

Докато го правите тя ще се научи да се свързва седнала с щракването и наградата. Гледайте котката да ви наблюдава преди да седне. Ако котката започне да седи умишлено, може да добавите устна команда или сигнал с ръка. Започнете с тях точно когато котката се подготвя да сяда.

Когато почувствате, че котката ви свързва командата Седни с поведението, започнете да възнаграждавате само онова поведение, което се случва в отговор на думите ви. Дайте ѝ знак да седне докато все още стои - ако го направи, веднага я възнаградете.

Котка при команда Седни

Ако тя сяда без вашата команда, върнете я в началното ѝ изправено положение и след това произнесете отново командата. Веднага щом отговори на нея, възнаградете я - но само тогава. Вашата котка ще се научи бързо да чака сигнала, тъй като той функционира като знак, че тя ще бъде възнаградена за поведението си.

Правете кратки тренировки - от 30 секунди до пет минути по няколко пъти през целия ден. Ще бъдете изумени колко невероятно интелигентна е вашата котка и колко бързо тя овладява седенето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest