miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котката обича да ми се нахвърля?

Защо котката обича да ми се нахвърля?

Защо котката обича да ми се нахвърля?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Какво правите, когато котката ви смята, че най-интересното нещо в къщата сте вие - и не само като източник на храна и ласки, но и като гигантска котешка играчка? Ако изглежда, че котката ви ѝ харесва постоянно да ви дебне зад дивана, чакайки да минете, за да ви се нахвърли, то сигурно ще се запитате дали е нормално това поведение.

Краткият отговор е - да, нормално е. Най-честите причини котките да се нахвърлят на стопаните си е като покана за игра и внимание. Обикновено домашните любимци, които проявяват това поведение, често се крият зад ъгъла или зад някоя мебел и изведнъж скачат към краката на собственика си. Възможно е в тази си игра котката да ви забие нокти или само леко да ви удари с лапичка и да избяга.

Ако котката забие нокти, съществува по-голям риск от нараняване, защото в същото време тя може да започне да хапе или да рита със задните си крачета. Това е съвсем нормално поведение на котките, така че няма нищо плашещо. Не забравяйте, че котките имат дебела козина и отпусната кожа, докато хората са с по-тънка, стегната кожа. Когато котките се заиграят с нас, ние сме изложени на по-голям риск от нараняване по тази причина, а не защото котката ни е злонамерена.

Понякога, ако котката се нахвърли на собственика си, той вика или я подгонва. В този случай котките научават, че когато се нахвърлят върху вас, вие им обръщате повече внимание, което на тях им харесва. Т.е. вашите реакции при нападението се превръщат в забавна игра за четириногия ви приятел.

Защо котката се нахвърля

В някои ситуации котката може да се нахвърли върху стопанина, когато е развълнувана и основната причина за това обикновено са чужди хора или животни в територията ѝ. Например, ако домашният ви любимец види съседската котка да минава през двора, той може да се разстрои. Тъй като котката ви не може да излезе и да подгони съседската котка, тя може да пренасочи агресията си към най-близкото живо същество, което обикновено сте вие.

Някои котки също така могат да реагират по този начин при резки движения от страна на собственика си. Когато стопанина стои мирно, котката е спокойна, но когато той се раздвижи, например започне да чисти или готви, котката може да се развълнува и да му се нахвърли.

Ако това поведение от страна на вашата котка е зачестило в последно време, е най-добре да я заведете на ветеринарен лекар, за да я прегледа. Така той може да изключи здравословни проблеми от списъка с причини за това поведение. Ако честото ѝ нахвърляне води до множество наранявания за вас и искате да ограничите нападенията, може да попитате за идеи, с които да пренасочите игривостта ѝ. Друг вариант е да се консултирате със сертифициран бихевиорист на животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest