miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Защо котката пикае извън котешката тоалетна?

Защо котката пикае извън котешката тоалетна?

Защо котката пикае извън котешката тоалетна
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котките обикновено лесно привикват да използват котешката тоалетна, макар че според ASPCA (Американско Общество за Превенция на Жестокост към Животните) поне 10% от котките развиват проблеми с ходенето по нужда в нея.

За да се справите с този проблем вие първо трябва да откриете от къде идва той и да го разрешите. Запомнете, че дори и да наказвате котката си, това няма да доведе до промяна в поведението, но може да развали връзката помежду ви. Единственият начин да промените този навик е да премахнете причината, поради която котката не ползва котешката тоалетна. Ето кои са някои от потенциалните причина за това котешко поведение:

Може би проблемът е в начина, по който поддържате котешката тоалетна?

Ако котката не е доволна от тоалетната си и не се чувства удобно да я използва, е много вероятно да започне да я отбягва. Затова е важно да поддържате чистота на тоалетната по всяко време, като чистите и своята човешка тоалетна. Ето няколко съвета как да правите това:

- Поставете котешката тоалетна на уединено място с лесен достъп, за да се чувства котката ви комфортно.

- Почиствайте котешката тоалетна често - независимо дали това е веднъж на ден, няколко пъти на ден или през ден. Почистването зависи от това колко често котката ви използва тоалетната и колко мръсна става тя след използване, както и колко котки използват една и съща тоалетна. Не забравяйте, че котките имат много по-изострено обоняние от хората, така че дори ако ви се струва, че тоалетната й е чиста, котката може да е на друго мнение.

- Освен да почиствате самата тоалетна, трябва достатъчно често да подменяте и пясъка вътре. Също е хубаво да миете с вода и сапун самата кутия преди да подмените пясъка.

Котешка тоалетна

- Ако имате повече от една котка, трябва да имате повече от една котешка тоалетна. Експерти препоръчват по една котешка тоалетна на котка плюс една допълнителна за всеки случай, но разбира се това зависи от пространството, с което разполагате у дома.

- Уверете се, че самата котешка тоалетна е достатъчно голяма за котката ви и че има достатъчно пясък в нея. Това зависи до голяма степен и от котката, така че ако сте проверили всичко друго и остава само това - пробвайте първо с по-малко пясък, а след това с повече и вижте как реагира котката ви.

Може би проблемът е във вида пясък, който използвате?

Видът пясък, който използвате за котешката тоалетна, може да повлияе на самия домашен любимец. Някои котки предпочитат чист пясък или чакъл, докато други предпочитат силиконови кристалчета. Пробвайте да смените видът пясък и вижте дали това ще доведе до желания резултат.

Може би проблемът е медицински?

Има доста медицински състояния, които могат да доведат до това котката ви да пикае извън котешката тоалетна. Подобно на хората, една възрастна котка може да има проблеми да достигне по-високи места достатъчно бързо - ако например сте поставили тоалетната на високо.

За да проверите дали наистина котката ви има медицински проблем е най-добре да я заведете на ветеринарен лекар. Тя може да страда от инфекция на пикочните пътища, котешки цистит и камъни в бъбреците или да има запушване. Ако забележите да показва напрежение при изхождане/движение, плач от болка или други симптоми, е много вероятно тя да страда от здравословен проблем - в такъв случай трябва бързо да потърсите медицинска помощ, тъй като запушването на пикочните пътища може да бъде фатално.

Когато не сте сигурни, попитайте ветиринаря

Котка

Гореизброените проблеми не са единствените причини, които могат да накарат котката ви да пишка извън котешката тоалетна. Съществуват и други фактори като стрес при котките, негативна асоциация с котешката тоалетна и т.н. Когато не сте сигурни какво да правите, най-добре се посъветвайте с ветеринарния лекар на домашния ви любимец - той познава вашата котка и може да ви даде най-адекватния съвет за ситуацията. Не подценявате проблема, защото може да се дължи и на котешко заболяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest