Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Топ 10 породи ловни кучета

Топ 10 породи ловни кучета

10 породи ловни кучета
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
Виж ››

Ловните кучета са генетично предразположени и често умишлено развъдени да изпълняват изтощителни задачи с минимални или никакви предварителни инструкции. Някои се осланят на силно развитото си зрение при лов, докато други разчитат на превъзходното си обоняние.

Трети са известни със способностите си да преследват плячката си на дълги разстояния, да подплашват дивеча да се разкрие или да прибират бързо плячката без да я нараняват.

Ако си търсите приятел за лов, ето десетте най-добри породи кучета за лов.

Лабрадор Ретривър

Смятан от някои за най-доброто ловно куче, лабрадор ретривърът е винаги готов да ви бъде спътник в лова независимо от метеорологичните условия. Дебелата му двойна козина му позволява лесно да се гмурка дори в хладки води, за да прибере повалените водолюбиви птици, а нежната му хватка му позволява да го прави, без да смачква или уврежда плячката.

Курцхаар

Това атлетично куче има силно развито обоняние, които използва, за да проследи плячката, докато тича далеч пред ловеца. След това той физически посочва местоположението на плячката като замръзва на място. Немският късокосмест пойнтер често се използва за проследяване както на птици, така и на по-дребни сухоземни животни и въпреки че винаги е ентусиазиран партньор в лова, тънката му козина не е подходяща за зимните сезони.

Английски спрингер шпаньол

Спрингер

Английският спрингер шпаньол е силна, енергична порода ловни кучета с естествен талант за плашене на плячката с цел напускане на скривалището й. Подобно на породата ретривър, шпаньолът има дебела двойна козина, която му държи топло през зимата и хладно през лятото, и нежен захват на зъбите, което означава, че прибира свалената плячка, без да я поврежда.

Дакел

Това малко куче е единствената сертифицирана порода кучета, която може да ловува както над, така и под земята. Първоначално е бил създаден с цел подплашване на дребни гризачи извън дупките им, но благодарение на изостреното му обоняние днес се използва и за проследяване.

Черно-кафяв кунхаунд

Смята се, че тази хрътка се е появила като кръстоска между блъдхаунд и фоксхаунд, което означава че то притежава изключителни обонятелни способности за проследяване на дребен дивеч и тяло на ловко ловно куче, което не би се затруднило да си върши работата на какъвто и да е терен. Двойната му козина го прави подходящ избор дори за по-суров климат.

Бийгъл

Бигъл

Често представян като лидера в лова на лисици в Англия, бийгълът е уверена малка хрътка, която използва страхотното си обоняние, за да проследява и преследва по-малки животни - обикновено зайци. Неговото превъзходно обоняние често го прави най-добрият помощник на властите при търсенето на контрабанда.

Блъдхаунд

Рецепторите за миризма на това ловджийско куче наброяват близо 230 милиона (40 пъти повече от хората), което го прави хрътка, която е несравнима по отношение на проследяването и преследването на плячка в продължение на километри. По тази причина това куче не е домашен любимец, който можете да пуснете да се разхожда свободно или да оставите в двор без висока ограда - щом подуши нещо, блъдхаундът ще тръгне след него без колебание. Много типично за ловните кучета.

Американски Фоксхаунд

Както подсказва името му, това куче е за лов на лисици и макар че този вид дивеч е силната му страна, неговите размери и ловкост му позволяват да преследва дори и елени. Той е самостоятелен, със силен ловен нюх и не се нуждае от много насоки от страна на своя стопанин.

Чесапийк бей ретривър

Чесапийк
Снимка: Marilou Burleson Pixabay

Подобно на лабрадорския ретривър, това мощно куче обича водата и е идеален спътник при лов на водолюбиви птици. Отличителното му двойно палто означава, че този ретривър ще е повече от щастлив да плува, за да донесе плячката, независимо от температурата на водата. И въпреки че чесапийк бей ретривъра прилича на лабрадора, той всъщност сходен на Нюфаундленд.

Английски сетер

Английският сетер притежава характеристиките както на пойнтерите, така и на шпаньолите, което го прави идеалното ловно куче. Той притежава изключително обоняние, което му позволява да проследява плячката на големи разстояния, след което той застава мирно в посока на плячката и чака ловеца да се появи. Освен това, английският сетер е изключително активно куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest