Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Какво да правим, ако кучето ни се натрови

Какво да правим, ако кучето ни се натрови

Какво да правим, ако кучето ни се натрови
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Домашните любимци имат навика да си навличат неприятности, колкото и да се опитвате да ги предпазите от тях. Дори и да обезопасите всеки милиметър от дома си, винаги ще се намери нещо, което сте пропуснали - и домашният ви любимец непременно ще открие пръв.

Ако имате съмнения, че кучето се е натровило с нещо, най-важното нещо е да не се паникьосвате. В една такава ситуация е особено важно да запазите спокойствие и да следвате стъпките по-долу, за да се уверите че четириногия ви приятел ще получи необходимото внимание и грижа, за да оцелее в тази рискова ситуация.

1. Направете равносметка на ситуацията

Дори и да не видите с очите си как кучето ви поглъща нещо отровно, вие със сигурност ще забележите симптомите. Признаците, че вашият домашен любимец е погълнал нещо отровно обикновено включват летаргия, общо неразположение, безсилие, както и стомашно-чревни симптоми като диария, повръщане, прекомерно отделяне на лиги и гадене. Нещата могат да станат толкова зле, че кучето ви да започне да трепери, да получи гърч и дори да изпадне в кома.

Обърнете внимание на всички симптоми, за да можете да ги споделите на ветеринарния лекар, когато му се обадите или заведете кучето при него.

Следващата стъпка е да идентифицирате отровата. Ако източникът не е очевиден, огледайте около къщата, докато не го намерите. В случай че кучето повръща, вземете проба със себе си, когато отидете при ветеринаря.

2. Веднага се обадете на ветеринар или ветеринарна клиника

Ако кучето се натрови, го заведете на ветерианар

При натравяне на кучето и показване на някои от симптомите веднага трябва да се обадите на медицински специалист за съвет. Бързата реакция е от значение, тъй като тя може да се окаже разликата между живот и смърт за вашето куче. Когато им се обадите има няколко неща, които предварително трябва да се проверили и подготвили.

Като за начало ветеринарният лекар ще иска да знае точно какво е погълнало кучето и в какво количество (ако можете да прецените или измерите). Също така ще ви попита за породата на кучето, възрастта и теглото, за да прецени дали кучето ви е погълнало фатална доза. Трябва да сте готови да отговорите и на въпроси относно медицинската история на домашния ви любимец включително какви лекарства или добавки приема или е приемало доскоро.

След като дадете необходимата информация, те ще ви посъветват какви стъпки да предприемете. В някои случаи може да се наложи да принудите кучето да повърне, за да изхвърли отровата от тялото си. Ако вече виждате признаци на отравяне при кучето, за това може да е твърде късно.

Определени отрови са по-опасни от други, затова бъдете в готовност да заведете домашния си любимец при ветеринар или денонощна клиника в случай че отравянето е станало през нощта. Ако успеете да реагирате навреме и разрешите ситуацията от вкъщи, препоръчително е все пак да заведете кучето на преглед в следващите 24 часа.

Веднъж щом ситуацията е разрешена и всички се успокоят, не забравяйте да дадете на домашния си любимец много прегръдки и целувки, за да го успокоите. Също така прегледайте наново цялата къща за опасни предмети или течности, които могат да поставят кучето в опасност, и ги приберете на недостъпно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest