Молинезия

Молинезия
Снимка: ruinemans.com

Акваристите отдават предпочитанията си на декоративни рибки, които са издръжливи, радват с различни цветови вариации и не са трудни за отглеждане, а дават възможност за интересно наблюдение. Ако проследим предпочитанията, на това описание трябва да отговаря молинезията, защото тя е в челните редици на търсените видове аквариумни обитатели. С какво печели всеобщия интерес?

Класификация и разпространение на молинезията

Рибка молинезия или просто моли, както я наричат акваристите, е с латинско название Poecilia sphenops. Тя е вид сладководна риба от род Poecilia, известна под общото име molly. Понякога я наричат късоперка. Името молинезия е запазено като ехо от предишното име на вида Mollienesia. От него се е получило популярното molly.

Първоначално молинезиите са се срещали само в крайбрежните сладководни и солени морски води на Мексико, на север до Венецуела и Колумбия и изолирани популации в някои карибски басейни. Сред тях има и напълно морски популации, обитаващи зоната на Панамския канал.

Обичат плитките води, близо до повърхността. През деня се разпръскват, а вечер се събират на малки стада за през нощта

Видове молинезия

Има три различни вида молинезия в природата.

- Черни молинезии, наричани още Лирови, Мраморни и Късоплавни с латинско название Poecilia sphenops

- Високоплавни молинезии - Poecilia latipinna

- Молинезии Валифера - Poecilia valifera

Природата е дала голямо цветово разнообразие при тези видове, а освен него има отделно създадени кръстоски, което дава още по-голям избор на акваристите.

Как изглежда молинезията?

Моли е риба с класическа форма на тялото. Около 20 процента от дължината на цялото тяло се заема от главата. Устата и очите са разположени в добра симетрия, като очите са с кръгла форма и белезникави ириси.

Има средни по размер перки, при женските молинезии са със закръглена форма. Има видове, които се отличават по гръбната си перка, тя е добре развита и широка.

Съществува полов диморфизъм, който се изразява в размера най-вече. Женската е по-голяма от мъжката, която достига до 10 сантиметра дължина. Мъжките са по-ярки на цвят. При тях аналната перка се изражда в орган за репродукция, наречен гоноподия.

Естествено оцветени молинезии се намират по-трудно. В естествената им среда цветовете са набор от тъмни петна с неправилна форма. Петната в сиви, кафяви или синьо-сиви цветове. Отгледаните изкуствено рибки са много по-ярки и пъстри цветове, отколкото техните диви роднини.

Трите вида имат отличителни особености, с които са характерни и разпознаваеми.

Черната молинезия се нарича още обикновена, лирова или мраморна моли и е най-малката от трите вида Има компактни, добре заоблени перки. Мъжките са по-дълги и слаби от женските, както и по-дребни. В аквариум мъжките стигат 8 сантиметра, а женските - 10 сантиметра.

Високоплавната молинезия е може би най-атрактивна от трите вида. По формата на тялото е подобна на черната, но е малко по-сплескана. Има доста голяма гръбна перка с правоъгълна форма. На дължина достига до 6-12 сантиметра.

Молинезия велифера по форма и цвят на тялото е почти идентична с високоплавната. Също е с голяма гръбна перка, но има кръгли светли петна, които не се наблюдават при високоплавната. В аквариума достига до 15 сантиметра.

Последните два вида се различават и по броя на лъчите на гръбния плавник. При високоплавната те са 14, а при велиферата са 18. При нея петната са по-светли. Повечето молинезии сега са кръстоски между тези 3 вида.

Черната молинезия е най-подходяща за начинаещи акваристи, защото е най-издръжлива и лесна за гледане.

Хранене на молинезия

Молинезиите са всеядни риби, но основната им храна са водораслите и другите растителни организми. При отглеждане на молинезиите в аквариум храната на рибките им също трябва да бъде на растителна основа.

Отглеждане на молинезия
Снимка: ruinemans.com

Водните насекоми и малките ракообразни също са част от менюто им, но само под формата на добавена храна. Ако няма достатъчно растителна храна в режима им, гръбните перки ще имат нерушено развитие.

Растителната храна на люспи, бланшираният спанак или краставиците също са добра идея за храненето на молинезията. Артемията и тубифлексът може да им се дават като лакомство. За да са добре оцветени, нужно е да има достатъчно витамини за рибки в храната.

Размножаване на молинезии

Тези рибки са от лесните за развъждане. Често пренаселват аквариума, защото са много жизнеспособни. Те са живораждащи рибки и малките са способни на самостоятелен живот непосредствено след раждането. Хранят се с храната на възрастните.

Съветът е да се заселват в съотношение 2-3 женски на един мъжки, за да не притеснява мъжкият често женските.

Бременността при молинезиите трае около 28 дни, след което се раждат от 20 до 150 малки, като най-често са от 20 до 60 броя. За да не бъдат изядени малките от останалите рибки в аквариума, трябва да им се създадат добри укрития или да се отдели майката в отделен аквариум. Новородените ще растат в безопасна среда и могат да се заселят в общия аквариум, когато стане безопасно.

При добра грижа молинезиите живеят около 3 години, но може да достигнат и 5 години.

Болести по молинезиите

Устойчивостта към гъбични инфекции при молинезията е сравнително ниска. Тропическите болести са опасност за тях. Средата им трябва да наподобява тази в естествените им местообитания.

Необходими са им растения в аквариума и укрития, за да бъдат запазени от стрес. Той е причина за различни болести при рибките.

Условия за отглеждане на молинезия в аквариум

Необходимо е да им се осигури среда с растителност и без да е пренаселено, за да имат място за плуване. Водата трябва да е добре филтрирана.

Желателно е да има достатъчно растения за укритие, но да не са меки и крехки, защото ще бъдат използвани за храна.

Водата е от съществено значение. Трябва да се сменя често около 25 процента от нея. Температурата на водата в аквариума е правилно да се движи от 21 до 28 градуса, а рН от 7 до 8, 5.

Това, което е добре да се знае е, че става въпрос за миролюбиви рибки, които обичат да живеят на групи от техния вид или други живораждащи като тях. Като плувци се отличават с активност, понякога се спречкват едни с други, но не се нараняват. Разбират се добре в аквариума с тетрите, гупите и други рибки, предпочитащи по-твърда вода.

Селекция на молинезията

Молитата са сред най-предпочитаните фидерни риби поради високия темп на растеж, размера на ражданията и броя на пилото.

Молито може да произведе плодородни хибриди с много видове Poecilia. Рибите от див тип са малко скучни на външен вид, те са сребристи на цвят. Изкуствено развъдените обаче са украса за всеки аквариум и са силно препоръчвани от специалистите, както за начинаещи, така и за напреднали акваристи.

Молинезията може да създаде хибриди и с гупите. Потомството от такова кръстосване се нарича гупинезия. Такъв екземпляр може да бъде получен обаче само чрез изкуствено осеменяване.

Хибридите не са толкова издръжливи като дивите им предци и по правило живеят по-кратко. Интензивното им развъждане се извършва в стопанства, което позволява да се задоволят нуждите на пазара от тези домашни любимци за аквариумите, но трябва да се има предвид, че азиатските ферми са известни с използването на много антибиотици, които води до нови фирми на заболявания сред вида. За целта всички новозакупени рибки минават задължителна карантина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest