miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да мотивирате котката си при дресировка

Как да мотивирате котката си при дресировка

Как да мотивирате котката си при дресировка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Струва ви се, че котката ви не е особено ентусиазирана да научи триковете и навиците, на които искате да я научите? Или може би котката ви продължава да се придържа към лошите котешки навици, от които искате да я откажете? Спокойно, не сте единствените с този проблем.

Дресирането на котката не е лесна работа. Но с търпение, постоянноство и правилния план е напълно възможно да обучите котката си да се държи точно така, както искате. Най-важното при всеки план за обучение на котка е мотивацията. Затова се уверете, че всеки път, когато котката ви направи нещото, на което искате да я научите, тя бива възнаградена - така тя ще е по-склонна да го повтори.

Стъпка 1 - Коригирайте очакванията си

Общоприетото мнение е, че котките правят какво си искат, когато си искат, както си искат, без да се съобразяват със стопаните си. Поради тази причина много стопаните на котки от самото начало смятат, че няма как да дресират котката си. Истината е, че котките много приличат на хората. Те правят това, което им е изгодно и избягват това, което не е. Подобно на нас, те предпочитат да правят неща, от които ще спечелят нещо и избягват тези, които не си струват усилията или биха довели до наказание на котката.

Важното е да запомните, че не можете да очаквате котката ви да прави нещата, които искате от нея само защото на вас ви се иска така. Представете си, че шефа ви е решил да спре да ви плаща заплата и осигуровки, но очаква от вас да продължите да работите по същия начин защото на него така му и удобно. Звучи налудничаво нали?

Стъпка 2 - Изберете правилната награда

Напълно е възможно вече да имате изградена силна емоционална връзка с котката си, но за да я мотивирате да промени поведението си, ще ви трябва нещо повече - важно е да я награждавате по начин, който тя би оценила. Започнете като откриете това, което мотивира котката ви. Има ли любима играчка? Любимо лакомство за котки?

Може би пък котката ви е от типа домашни любимци, които обичат да се сгушат в скута ви, когато седнете. Открийте нещата, които котката ви обича и ги използвайте като награди, когато се държи по начина, по който искате. Уверете се, че използвате няколко различни награди, за да поддържате интереса на малкия си приятел. Ако играта с вас е любимото нещо, например, използвайте различни котешки играчки, докато си играете с нея, за да разнообразите заниманието.

Обучение на котката

Котката ви трябва да вижда наградата, която давате, като нещо полезно или приятно, което си струва усилието. Ако искате да я научите на по-сложен трик или поведение, наградата, която получава, трябва да бъде по-голяма и по-хубава от тези, които бихте дали, ако прави нещо по-лесно.

Котката ви може също така да оцени наградите ви по различен начин в различни ситуации - ако ситуацията или средата, в която сте, предразполага към повече разсейване, може да се наложи да й дадете по-ценна награда като например малко риба тон вместо котешка храна.

Взимайте в предвид и настроението на котката, когато избирате наградата - ако котката ви изглежда отпусната и спокойна би било по-добре да я погалите малко, докато ако забележите, че е енергична и активна би било по-добре да я наградите с игра.

Имайте предвид обаче, че даването на награда помага за подтикване към желано поведение само ако котката ви я вижда като награда. Така че дори вие да си мислите, че ласките, похвалите или лакомствата са добър начин да наградите усилията на вашия домашен любимец, вашата котка може да е на друго мнение, особено в ситуации, където тя е раздразнена или разтревожена. Затова просто се постарайте да изберете правилната награда според характера на котката и съответната ситуация.

Стъпка 3 - Забравете за наказанието

За да поддържате котката си мотивирана, се съсредоточете върху награждаване на желаното поведение, вместо наказване на нежеланото.

Наказанието е до голяма степен непродуктивно и създава ненужен стрес за домашния ви любимец без всъщност да решава проблема с поведението. Пръскането на котката с вода, когато я хванете да си остри ноктите на дивана, не я учи да спре да дере дивана - учи я, че вие сте непредсказуеми и агресивни, което няма да промени поведението й към дивана, а към вас.

Дресиране на котка

Много е вероятно котката ви да продължи да си остри ноктите там - тя просто ще го прави на по-скрито място или когато не сте наоколо. Наказанието също може да изостри други проблеми като агресия при котката или маркиране. Награждаването при положително поведение винаги е по-добрия вариант, когато искате да промените държанието на домашния си любимец.

Опитайте се да не създавате негативни асоциации за котката си. Котките често се учат чрез опита си какво си струва и какво не си струва усилията. Ако котката ви научи, че чуването на името води до получаване на лакомството, тя ще се научи да идва при повикване. Но ако повикате котката по име и след това й дадете хапче, тя ще запомни това и следващия път е по-малко вероятно да дойде при вас като я повикате.

Важно е да направите всички неприятни за тях неща (като поставяне в клетка, даване на хапчета, рязане на нокти и ресане) възможно най-малко стресиращи. Избягвайте да изисквате от тях да правят нещо точно преди тези ситуации, за да не се научат да свързват това поведение с нещо неприятно. Затова вместо да викате котката си по име, когато трябва да я сложите в клетката - занесете клетката при нея.

Или ако няма как да го избегнете, дайте на котката си голяма награда. Ако котката ви се научи, че след като си приеме лекарството ще получи вкусно лакомство, шансовете да си приеме лекарството доброволно следващия път ще се увеличат с времето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest