Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Породи котки без козина

Породи котки без козина

сфинксът е известна порода котки без козина
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Повечето породи котки привличат хорското внимание заради сладкия си вид и меката, пухкава козина. Но в природата съществуват и такива породи, които са без никаква козина или със съвсем лек мъх по себе си.

Те са известни точно със своята индивидуалност и уникална външност, които са резултат от генетична мутация. Нека ви представим някои от тези специфични породи, които могат да грабнат вниманието ви и да се влюбите в тях от пръв поглед.

В следващите редове вижте най-известните породи котки без козина:

Може би повечето от вас са чували за котки Сфинкс. Съществуването им датира още от периода на ацтеките. Повечето хора смятат, че тези животни са напълно голи, но всъщност имат фин мъх с лек розов оттенък, наподобяващ кадифе. Някои от тях имат различни шарки и цветове по кожата си вследствие на пигментация. При тях освен грижа за кожата, е важна и тази за очите, тъй като те нямат мигли.

Донският сфинкс доста често е бъркан със Сфинкса, но те имат различен генетичен състав. Тази порода котки без козина е открита за първи път през 1987 г. в Русия. Представителите на Донския сфинкс са мускулести, с големи уши и набръчкана кожа, която доста се приближава до тази на човека. Тези интелигентни същества са изключително лоялни и предани.

Петерболд е друга руска порода. Котките от тази порода са с тясна глава и дълга опашка. Те са доста интелигентни, спокойни и много послушни животни, което е характерно и за всички котки без козина като цяло.

бамбино е котка без козина

Бамбино е кръстоска между котката Сфинкс и Манчкин. Те са малки на ръст и с доста невинно изражение точно като бебета котенца, откъдето идва и името им - „бambino“ от италиански език означава „бебе".

Всички тези впечатляващи екземпляри котки без козина може да изглеждат малко странни или дори плашещи на пръв поглед за някои хора, но всъщност те са едни очарователни същества, които ще донесат допълнителен уют на вашия дом.

Но имайте предвид, че те изискват много повече специални грижи относно здраве и поддръжка за разлика от пухкавите любимци. Фактори като прекомерно слънце и по-хладен въздух могат да доведат до редица проблеми с нежната им кожа, която няма никаква защита.

Те се нуждаят и от редовно къпане, за да се предотврати процесът на натрупване на мастна тъкан върху кожата им, който може да доведе до много проблеми. При котките с козина този проблем не съществува, тъй като това тяхно покритие абсорбира мазния себум.

Сред някои от тези красиви същества възникват и редица кожни проблеми. Използването на специална козметика е задължителна при тях поне веднъж седмично.

Въпреки всички тези допълнителни грижи, тези котки са изключително добронамерени и лесно се привързват към собствениците им, затова те могат да бъда чудесни домашни любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest