miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котката драска мебелите у дома?

Защо котката драска мебелите у дома?

Защо котката драска мебелите у дома
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Причините, поради които котките драскат мебели в дома, могат да бъдат различни.

Драскането на котката е добра форма за упражнения на мускулите за тях. Те успяват да разтегнат телата си и да удължат и приберат ноктите си веднага след това. Движенията при драскане помагат за премахването на външните обвивки на котешките нокти, които им пречат.

Котките драскат мебели в дома, за да оставят по този начин визуални и ароматни следи. Техните жлези, които са разположени между възглавничките на лапите им, оставят миризми след себе си, така че другите животни да знаят, че котката е била там. Когато котките драскат предмети, те също оставят малки улеи, които са визуален сигнал към други котки, че в района има котка.

Друга причина, поради която котките драскат мебелите е това, че не им е осигурена подходяща стърготина. Някои котки са развили предпочитание за драскане към определени материали, от които точно са направени нашите дивани и фотьойли. Разположението на определени мебели може да ги направи чудесно място за котките да ги надраскат веднага след събуждане от дрямка. В дивата природа местата за надраскване обикновено се намират в райони, където котките прекарват значително голяма част от времето си.

Как да се справим с този проблем?

Едно от първите неща, които може да направите, е да задържите котката да не драска по мебели, като поставите върху тях двустранна лепкава лента. Много котки намират лепкавостта на лентата за доста неприятна.

Когато котката надраска правилното място драскане я похвалете или и предложете някаква котешка храна като награда. Можете да използвате и различни видове обучения, тъй като там специалисти се занимават с поведението на котките, за да ги научат да драскат по определените за това предмети и места.

Котката драска мебелите

Предлагайте по-голямо разнообразие от надраскващи предмети освен котешка драскалка. Например, може да използвате при предложенията някои от евтините картонени кутии или въжета и сезали. Необработеният дървен материал е най-често срещаната опция, по която много котки драскат и в дивата им естествена природа. Трябва обаче да бъдете сигурни, че тази надраскваща дървен стойка е обезопасена, така че да не може да се преобърне и да нарани животното.

Друг добър вариант за стопанина на котка може да се окаже купуването на плат, подобен на мебелите, по които котката обича да драска, и там котката да прави своите бели. Оставете плата върху мебелите. Когато видите, че котката започва да драска по него, го преместете на желаното от вас по-далечно място.

Ако сте изпробвали вече различни опции, но котката ви все още продължава да съсипва мебелите вкъщи, тогава може да потърсете професионална помощ от вашия ветеринарен лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest