miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Котка Шотландски фолд

Котка Шотландски фолд

Котка шотландски фолд

Котките са най-пухкавите и сладки домашни любимци, а някои породи приличат на плюшени играчки. Невъзможно е човек да не поиска да ги гушне. На това определение перфектно отговаря породата Шотландски фолд. Това са забележителни създания, които освен всичко обожават човешката компания и са перфектни за домашни любимци. Те наистина стават любими на всички обитатели на дома, ощастливен с тяхното присъствие.

Шотландският фолд е порода с естествена мутация на доминиращия ген, която засяга хрущяла в цялото тяло, причинявайки характерното сгъване на ушите. Те са огънати напред и надолу към предната част на главата, което придава вид на котето, подобен на бухал.

През 1966 година се налага името Шотландски фолд като официално за породата, измествайки други по-ранни названия.

История на произхода на Шотландски фолд

Първият Шотландски фолд е бяла котка на име Сузи, която е намерена във ферма, близо до Пъртшир в Шотландия през 1961 година. Ушите на Сузи имали необичайна гънка в средата си, което карало котето да прилича на бухал.

По-късно Сузи се сдобила с котенца, като две от тях били със сгънати уши като нея. Едното е взето от съседен фермер, любител на котки. Той регистрира породата през 1966 година в Обединеното кралство и започва да я развъжда. Разплодната му програма води до раждане на 76 котенца през първите 3 години, като 42 от тях са със сгънати уши, а останалите 34 са с прави. Това дава право на изследователите да заключат, че мутацията на ухото се дължи на прост доминиращ ген.

Единственото размножаващо се потомство е това на Сузи, от бяла нейна потомка. Всички котки от породата шотландски фолд са преки потомци на Сузи.

В началото породата е приета, но през 1971 година е отхвърлена заради осакатяваща деформация на крайниците и опашката при някои от котките и опасения от евентуално настъпване на генетични затруднения и проблеми с котешките уши като инфекции, акари и глухота при котките, но породата е изнесена до Америка и продължава да се приема, като се кръстосва с британски късокосместа котка и американски породи котки.

Заради необичайните и силно отличителни характеристики на външността на котките от тази порода и репутацията им на необичайно любящи спътници на човека, те са много търсени за домашни питомци и са значително по-скъпи от останалите породи домашни котета. Много популярни са сред известните личности.

Как изглежда Шотландският фолд?

Скотиш фолд

Най-характерното за тези котки са ушите им. Те се раждат с прави ушенца, но тези с гена Фолд започват да показват гънката около 21 дни след раждането. Тези, които не сгъват ушите, са известни като Straights.

Оригиналните първи котки са имали само по една гънка, но поради селективно отглеждане животновъдите са увеличили гънката до двойна или тройна, което кара ухото да лежи плътно до главата.

Отличителните сгънати уши на котката се произвеждат от ненапълно доминиращ ген, който засяга хрущяла на ушите, карайки ги да се сгъват напред и надолу и така главата прилича на капачка. По-малките плътно сгънати уши се предпочитат пред хлабава гънка и по-голяма ухо. Големите кръгли очи и закръглената глава, както и бузите и мустачките придават на главата силно заоблен вид. Въпреки сгъването, ушите могат да се въртят, за да долавят звуците, лягат назад, когато котката е гневна и се наострят, когато торбичката с котешки лакомства шумоли.

Иначе Шотландския фолд е средно голяма котка, при която мъжките са от 4 до 6 килограма, а женските от 2, 7 до 4, 4 килограма. Цялото структура на животното, особено главата и лицето са закръглени, очите също са големи и кръгли, а цветът им трябва да е в хармония с окраската на палтото. Носът им е къс, с нежна извивка, но широк, има добре развити челюсти а тялото е добре закръглено със средни до къси крака. Шията им е къса. Очите им са доста широко разположени и това ги прави много сладки.

Опашката на котката е дълга и мека, има силни и мускулести крака.

Тази порода котки са два вида: дългокосмести и късокосмести и могат да имат почти всякакъв цвят палто, включително шарени.

При късокосместите котки шотландски фолд палтото е дебело и меко, а при дългокосместите козината е много плътна и по-дълга.

Характер на Шотландски фолд

Независимо дали са със сгънати или прави уши Шотланските фолдове са добродушни котки, спокойни и адаптивни. Много се привързват към хората, които се грижат за тях. Тези котки обичат да бъдат на открито и се радват на игри и дейности навън. Не харесват самотата и се депресират лесно. Също така по характер шотландски фолд са доста упорити.

Известни са с това, че спят по гръб.

Имат меки, приятни гласове и показват богат репертоар от мяукания и мъркания. Седят с изпънати крака и лапи на корема. Позицията се нарича Позиция на Буда.

Заболявания при Шотландски фолд

Шотландска клепоуха котка

Шотландска клепоуха котка е податлива на поликистозна бъбречна болест и кардиомиопатия. Склонни са и към дегенеративни ставни заболявания, които засягат най-често опашката на котката, глезените и коленете, а това води до намален обхват на движенията им.

Фолдовете са засегнати от деформирани костни структури и развиват тежки и болезнени дегенеративни заболявания на ставите още в ранна възраст. Затова и породата не се приема от официалните институции, свързани с котките.

Затова съветът е при избор на шотландски фолд да се проверява непременно родословието, за да се изключат най-тежките възможни случаи и винаги да се избира екземпляр с ясно родословие.

Тези котки шотландски фолд живеят 15 години средно, когато са с добро родословие.

Хранене на Шотландски фолд

Балансираното хранене, което е задължително за всяка друга порода важи и за шотландската клепоуха котка. Дали ще бъде хранена с домашно приготвена, или фабрична котешка храна, тя се нуждае от богато меню, които да осигури на тялото на котето всички необходими хранителни вещества. Готовите консервирани храни са съобразени с всички нужди на животното, в зависимост от възрастта му. Сухата, влажна или полусуха храна е добре да се редуват, за да може храносмилателната система на котето да работи в ритъм.

При хранене на шотландски фолд трябва порциите да се предвиждат добре, за да се избягва прехранване. Друго, за което е добре да се следи всекидневно, е наличието на чиста прясна вода.

Някои интересни факти около Шотландски фолд

Присъствието на тази порода в Европа е от ХІХ век, но в Китай явно клепоухите котки са познати много по-рано. Още през 1796 година се споменава, че там се срещат котки с клепнали уши.

В началото шотландската клепоуха котка е смяната за глуха заради необичайната форма на ушите, но в действителност тя има отличен слух.

Породата е подходяща само за по-големи деца, защото малките е възможно да играят по-грубо с нея.

Интересна история за клепоухите котки разказал моряк през ХVІІІ век, който се завърнал от Китай с клепоуха котка. По негови твърдения китайците отглеждали тези котки за храна.

В стари книги по естествена история са описвани котки с клепнали уши, които били характерни за райони с мек климат, което навежда на изводи, че подобни аномалии са се случвали много преди откритата в Шотландия котка със спонтанна мутация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest