Miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Грижи за очите на чинчилата

Грижи за очите на чинчилата

Грижи за очите на чинчилата
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Чинчилата е много мило и пухкаво животно, което се нуждае от вашите отлични грижи, за да се чувства добре и да е здраво. Това важи както за храненето на чинчилите, така и за хигиенните навици на тези гризачи. Ако полагате отлични грижи за чинчилите, тогава те могат да доживеят до 25 години, като дори в този случай не сте застраховани от риска чинчилата да се разболее внезапно и да се наложи да посетите незабавно ветеринар.

Грижи за очите на чинчилата

Една от най-неприятните ситуации и може би най-често срещаните са болестите на очите на чинчилите. Важно е да сте особено внимателни и при най-малкото съмнение, че нещо не е наред, следва веднага да се обърнете за помощ във ветеринарна клиника.

Най-честите болести на очите при чинчилата са:

- катаракта;

- конюнктивит;

- кератит;

- възпаление и нагнояване.

Можете да измивате очите им, както в профилактични цели, така и ако вече има някакъв възпалителен процес, като в този случай разбира се е важно първо да посетите ветеринар. За тази цел ще трябва да направите следното:

1. Вземете няколко памучни тампона;

2. Напоете ги с отвара от лайка или черен чай;

3. Внимателно премахнете всички секрети по посока отвън навътре, като не минават с един тампона два пъти.

Чинчила

Добре е да правите това веднъж на 1-2 седмици, като в случай че живото вече има някакъв проблем с очите, тогава можете да ги измивате и по-често с отварата от лайка или черен чай. При някои патологии можете да чистите очите им и със слаб физиологичен разтвор.

Също така във ветеринарните клиники можете да закупите и специалните капки или разтвори за тази цел, като те се прилагат само след като сте завели чинчилата на ветеринар. При необходимост може да повтори лечението, а именно до пълното възстановяване, като точната дозировка може да ви бъде назначена само от лекар.

Важно е също така клетката на чинчилата да е винаги чиста, както и да храните животинката балансирано и разнообразно, като по този начин се минимизира съществено риска от различните възпаления на очите, тъй като банално имунитета на питомеца ви ще е силен. Въпреки това се старайте в профилактични цели да обработвате и да измивате очите на чинчилата, като така отново се намалява риска от подобни проблеми с очите при тях.

Въпреки някои рискове при чинчилите, те остават страхотни другарчета. Ако и вие искате да си вземете такъв любимец, вижте нашите обяви и цени за чинчила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest