miau.bg»Статии»Мъници»Други Мъници»Грешки при отглеждането на мини прасенце

Грешки при отглеждането на мини прасенце

мини прасенце
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Днес все повече хора си вземат мини прасенца като домашни любимци, като реално грижите за тях не са много сложни, но ако знаете някои важни нюанса и се грижите добре за тях.

Въпреки че съществуват няколко вида породи в категорията мини, отглеждането им не се различава, като едно от най-важните правила за всеки отговорен стопанин е да следи самочувствието на мини прасенцето му, като така много лесно ще можете да забележите, че нещо не е наред.

Грешки при отглеждането на мини прасенце - вижте за какво трябва да внимавате:

1. Липса на редовни разходки навън

В естествената си природа те се намират постоянно на свеж въздух и обожават да ровят в пръстта. Именно затова редовните разходки са много важни, както за да се чувства добре вашият любимец, така и за да го държите в тонус и да не качва бързо доста излишни килограми. Изкарвайте четириногия ви приятел ви поне по 1 път на ден на свеж въздух, което е и особено полезно за здравето му, като можете да се разходите във всеки близък до вас парк. След като се приберете не забравяйте да измиете крачетата му.

2. Липса на редовни хигиенни грижи

Бъдете готови, че ще се наложи да ги къпете по 2 или дори 3 пъти на седмица. Това няма да е никак сложно, защото те обожават водните процедури и за тях това е истински релакс.

3. Обикновена козметика

Грешка в отглеждането на мини прасенца е използването на обикновените сапуни, шампоани и другите подобни средства в грижата за хигиената. В зоомагазините се продават специални продукти за тази цел, а и те могат да бъдат закупени на доста достъпни цени. След водните процедури също така е задължително да ги увиете с кърпа, за да не настинат.

4. Нередовно подстригване на копитата

Важно е да правите това поне веднъж на 2-3 месеца, а също така редовно се грижете за изрядната им хигиена на ушите и очите, като при натрупването на секрети, те следва да се почистват внимателно.

грешки при отглеждане на мини прасенце

5. Небалансирано хранене и липса на разнообразие

Храненето е много важен момент при грижата за всеки един любимец, включително и за мини прасенцата. Те обожават да си хапват, но все пак вие не бива да им угаждате на всичките им капризи, защото храненето им трябва да бъде балансирано. Като цяло тяхната храносмилателна система до голяма степен прилича на нашата, но за разлика от нас те не могат да контролират апетита си и не могат да избират храната си сами. Именно затова е особено важно да следите размера на порциите им и да не ги прехранвате особено вечер.

6. Липса на възпитание и активни занятия

Мини прасенцата са много умни и интелигентни животни, които също е важно да бъдат обучавани и дресирани подобно на нашите опашати приятели - кучетата. С лекота можете да ги научите на базовите команди, а след това да преминете дори към по-сложните.

7. Лошо възпитание и хигиенни навици

За да нямате след време проблеми в това отношение, трябва да се погрижите предварително за тоалетната, която ще ползва любимецът ви. Можете да закупите такива от зоомагазините, които са много удобни и така вашият питомец ще си има свой си към за тези нужди.

8. Липса на редовни профилактични прегледи при ветеринар

Както всички животни, така и мини прасенцата са предразположени към някои заболявания, затова е важно редовно да водите животното на ветеринар. Там то ще бъде прегледано, като при необходимост ще се направят и различни изследвания. Все пак именно ранна диагностика е повече от 50% от успешното лечение на редица патологии, включително опасните.

Както и сами виждате, грижите за мини прасенцата не се отличават много от грижите за всички други любимци. Важно е да сте отговорни стопани и да обръщате особено внимание на тези моменти, както и да не забравяте, че всяко едно животинче трябва поне веднъж на половин година да посещава ветеринар за профилактичен преглед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest