Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котката ти ближе косата?

Защо котката ти ближе косата?

Защо котката ти ближе косата

Често стопаните се оплакват от това, че котката им ближе косата. Само по себе си това не е опасно, но от друга страна, със сигурност се питате на какво се дължи това странно пристрастие на котките ви.

Защо котката ми ближе косата?

Това че всички котки се облизват сами себе си е напълно нормално, като така те поддържат хигиената си, защото са много чистоплътни животни. Но ето какви са причините котката да ви ближе:

1. Проява на любов. Както котката изблизва малките си, така сега тя прави това и с вас, показвайки по този начин привързаността си към стопанина. Това е особен за тези животни ритуал, с който те ви показват нежността си, любовта и грижата за вас. Бъдете сигурни, че котката ви обича, ако ви ближе.

2. Често котката може да ближе косата на стопанина си, поради това че сте си хапвали нещо вкусничко преди това и тя усеща аромата. Така ако види нещо любимо в ръцете ви, котката ще се опита да го получи с всички честни и нечестни хитрини.

3. Желанието им да доминират също може да стане причината да започнат да ви ближат косата. Подобно на майката, която всячески се грижи за малките си, така сега и вашите котка показва своята загриженост към вас.

4. Ако пък от друга страна, пухестият ви другар ви ближе косата, като при това се усеща, че той е стресиран и уплашен, тогава това е признак че вие доминирате изцяло над животното. Имено това показва, че реално вашата котка се чувства некомфортно и заедно с това е напрегната.

Прави ли го и вашата котка

5. Другата възможна причина котката да ближе косата ви е това, че на животното ви може да му е скучно, както и да не му стига внимание от ваша страна. Ако това се случва постоянно, тогава трябва да си играете с котката повече.

6. Също така е възможно котката да усеща силен аромат от вас, като това да стане причината да ближе косата ви - например парфюмите или пък фиксиращите средства с миризма. Те приемат тези странични аромати като опасност за тях и стопанина им. Ближейки косата ви, те се опитват да ви предпазят.

7. Последната причина, която може да накара котката да ви ближе, е някое котешко заболяване. Именно затова е важно да обърнете особено внимание на животното, както и на поведението на котката. Характерна причина за обилното облизване на питомеца ви могат да са паразитите по котката, дерматитът, обривите и различните инфекции.

Ако забележите, че котката ви е започнала да ближе косата ви, тогава е важно да я разсейвате или да се направите, че сте заети сега с нещо друго, като така с времето животно ще отвикне от този навик. Ако все пак нещо ви притеснява в поведението на любимеца ви, тогава е най-добре да се обърнете към ветеринар, който да прегледа животното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest