Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Защо котките обичат миризливи обувки и крака?

Защо котките обичат миризливи обувки и крака?

Защо котките обичат миризливи обувки и крака?
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Случвало ли ви се е да забележите, че котката ви буквално все едно се надрусва от аромата на миризливите обувки и краката.

Ако да, тогава със сигурност сте се питали каква е причината за това. Тези странни навици всъщност са присъщи на повечето котки, но защо реално обожават миризмата на пот и на какво се дължи това.

Защо котките обичат миризливи обувки и крака?

Основна причина за това е, че котките реално не възприемат потта като проява на нечистоплътност и лоша хигиена. За тях това е напълно естествена миризма на всяко живо същество, като интересен факт е и това, че повече котки предпочитат именно мъжката пот, защото тя е по-силна.

И до днес обаче не е ясна със сигурност причината за това котките да са така привлечени от миризливите обувки и краката. Съществуват няколко възможни фактора, които могат да оказват влияние на този интересен навик на пухестите любимци. Ако възрастна котка обожава миризмата на пот, тогава това може се дължи на други причини. Така например феромоните, които се отделят с потта, по някаква причина доста се харесват на домашните любимци, включително на котките най-вече.

Също така котките обожават соления вкус, като следователно харесват и миризмата на пот, която също е солена. Съществува и друга теория, а именно търкайки се в другите аромати, те се опитват да скрият своята собствена миризма. Така в природата те са се криели от враговете си, използвайки за целта другите миризми.

Защо котките обичат миризливи обувки и крака?

По принцип животните винаги харесват познатите им аромати, като в този случай това не е изключение. Интересен факт е това, че обонянието им е 15 пъти по-силно от това на хората, като също така те имат способността да получават информацията буквално от въздуха, а именно благодарение на силното си обоняние.

Зоолозите смятат също така, че миризмата на мръсни обувки и крака банално успокоява животните, тъй като е позната за тях. Все пак дори и нашите пухести приятели могат да изпитват чувство на стрес и тревожност, като за тях това е своеобразен начин да сваля излишното напрежение. Усещайки аромата на стопанина си, котката се чувства защитена и знае, че той задължително ще се върне вечерта. Именно затова те често дори могат да разнасят например вашите домашни чехли, докато вие сте навън.

Каквото и да си говорим, една от основните причини за тази любов на котките към миризливите обувки и крака е инстинктът им. Именно затова може да се каже, че за тях това е напълно нормално поведение и в него няма нищо странно.

Ако ви дразни, тогава не се карайте на питомеца ви, а просто се опитайте да го разсеяте или пък се изкъпете, като така ще махнете миризмата на пот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest