miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Причини котката да мирише лошо

Причини котката да мирише лошо

Причини котката да мирише лошо
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета-15%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
19.55 лв.
Виж ››

Неприятната миризма на котките може да се появи по ред причини, като обикновено това е симптом на някое сериозно котешко заболяване. Трябва задължително да се локализира източника на лошата миризма при животните, тъй като е важно за последващото лечение и диагностика.

Във всеки един случай трябва незабавно да заведете четириногия ви приятел на ветеринар, който да го прегледа и да назначи необходимите изследвания, за да се разбере, каква е причината за този симптом и кое заболяване всъщност се крие зад него. В никакъв случай не бива да се занимавате със самолечение, тъй като така можете дори да усложните ситуацията и състоянието на вашето животно.

Причини котката да мирише лошо

Според ветеринарите едни от основните и най-честите причини котката да мирише лошо са:

1. Гъбички - наличието на този вид инфекция може да се съпровожда с редица други симптоми като зачервяване, лющене на кожата, чесане при котките;

2. Инфекции от бактериален произход - могат да бъдат придружени със силен сърбеж, зачервяване на кожата, загуба на козина при котката и образуване на гнойни възпаления на тялото.

Лоша миризма може идва от опашката на животно, от ушите или от устата. За грижовния собственик е важно внимателно да изследва домашния си любимец, за да разбере причините за появата, както и локализацията на неприятна миризма при четириногия си приятел. Важно е да разбирате, че за разлика от кучетата, котките нямат физиологичен аромат, тъй като са доста чистоплътни животни.

1. Ако миризмата идва от устата, тогава това е симптом на заболявания на зъбите и венците. Ако полагате грижи за устната кухина на котката ви, тогава този симптом може да се появи и поради стомашно-чревни заболявания, включително гастрит. Не е трудно да се разпознае болестта по миризма от устата, а именно при стомашни заболявания има кисел оттенък, а при проблеми със зъбите на котката - на гнило.

2. Ако забележите, че ушите на котката ви да миришат лошо, то това е сигурен признак на отит на средното ухо, което се причинява от размножаването на бактериите. Често това заболяване се появява, ако по време на къпане водата попадне в ушите.

3. Ако котката ви започне да мирише лошо, тогава това може да е един от очевидните признаци на диабет при животното.

Ако котката мирише лошо, ви трябва консултация с ветеринар

4. Както при хората, така и при котките, миризмата на ацетон е първият признак на бъбречно заболяване.

5. Другата често срещана причина за лошата миризма е дерматитът на кожата и обривите.

6. Ако не се грижите добре за правилното хранене на котката ви, това е твърде вероятно тя да започне да страда от метеоризъм, а именно подуване на корема, тъй като се събират газове в храносмилателния тракт.

7. Може да се появи и неприятна миризма при женска котка по време на цикъла или преди раждането на малките котенца, като в този случай не се налага да водите котката ви на ветеринар.

8. Понякога миризмата може да признак на някакво възпаление в матката на котката, което изисква незабавно лечение.

Имайки предвид, че това е един доста сериозен симптом на редица здравословни проблеми, започвайки от бъбреците и стигайки до храносмилателните патологии, е важно незабавно да се обърнете към ветеринар. Именно ранната диагностика е особено важна за успешното лечение на всички болести както при хората, така и при животните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest