Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котките не обичат вода?

Защо котките не обичат вода?

Защо котките не обичат вода

Ако имате котка, тогава със сигурност сте се замисляли, каква е реално причината за това тези пухести приятели да се страхуват от водата. Всички знаем, че котките не харесват водата, но дължи ли се това на фобия или на някакви физиологични особености на животните. Нека да изясним веднъж завинаги всички митове и легенди на тази тема и да разберем каква е истината по този въпрос.

Защо котките не обичат вода?

Без съмнение можем да кажем, че те не се боят от водата и дори могат да плуват много добре. Да, разбира се, че тези животни далеч не са очаровани от идеята да се намокрят, но това няма нищо общо с истинската фобия и страх при котката.

И така, котките са такива животни, които на първо място обичат да наблюдават, а не да контактуват. Попадайки обаче в тази ситуация, котката усеща силен стрес. Тя не разбира нуждата е в контакт с водата, още повече да бъде къпана от човек, след като и сама може да го свърши идеално по свой си начин.

Другата причина е това, че по този начин се нарушава терморегулацията. Котешката козина е един вид въздушна възглавница, която изпълнява функцията на терморегулатор. Именно благодарение на нея тези пухести животинки се чувстват добре дори, когато навън е много горещо или студено. От друга страна, ако козината им е мокра, тогава се нарушават тези нейни защитни свойства, като разбира се че това не им харесва.

Именно тази въздушна възглавница помага на котките да не се претоплят през горещите летни дни, като не позволява на слънчевите лъчи да проникват в котешката кожа. Ако при кучето този проблем е лесен за решение, тоест с помощта на дишането им, то котките не са способни на такова нещо, като това е още една причина да не обичат водата.

Много котки мразят водата

Освен това козината на мокрите котки започва да мирише доста неприятно, като дори пушачите могат да усетят това. Това се дължи на хипотермията на кожата на животното и последващо рязко повишаване на температурата (5-7 градуса).

От друга страна, това може да им пречи, ако са на воля, тъй като така те могат да бъдат усетени от техните врагове. Чисто на еволюционно ниво това не е в природата им, като затова е и още една причина котките да не харесват водата.

Също така, когато котката се намокри, то тя започва да се излива, като така е твърде вероятно всички микроби и мръсотии да попаднат в стомаха на животното. Няма как да пропуснем да споменем и това, че влажната среда е идеалното място за развитие и растеж на редица микроорганизми.

Именно поради изброените причини според зоолозите котките не обичат водата. Не можем обаче да не споменем и че всички животни са различни. Има обичащи водата породи котки, или поне такива които нямат против да бъдат къпани. При много други писани обаче къпането на котката се оказва кошмар в банята.

А вие имате ли котки и ако да, то те боят ли се от водата?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest