Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»С какво да храним рибки гупи?

С какво да храним рибки гупи?

С какво да храним рибки гупи
Снимка: Zucky123/pixabay.com

Гупите са активни и цветни рибки, което ги прави популярни домашни любимци. Храненето на гупите не е сложна задача. Добре е обаче да знаете от какво се нуждаят вашите домашни любимци, за да им осигурите необходимите вещества, а и за да избегнете вредните за тях храни и преяждане.

Младите гупи се нуждаят от специална диета, макар че лесно ще намерите подходящата храна за тях в зоомагазина. И младите, и възрастните гупи ще бъдат по-здрави, ако храните рибките с питателна храна.

Люспи, пригодени за тропически риби

Можете да закупите люспи от зоомагазина. Те са подходящи за ежедневна употреба. Гупите ядат всякакъв вид люспи, но висококачествените, които съдържат както протеини, така и растителни вещества, са най-добри.

По-питателни лакомства

Осигурете разнообразие на вашите домашни любимци. За целта може да използвате по-питателни лакомства. Живите или замразени растения и микроорганизми съдържат допълнителни хранителни вещества, които ще допринесат за здравето на вашите рибки. Дребни сушени скариди съдържат предимно протеини и са идеална добавка към ежедневното им меню. Може да ги поглезите с червеи или ларви на комари, които ще уловите като прекарате мрежа през водата. Може да храните гупите със сварен грах, парченца маруля или ситно нарязана краставица.

Избягвайте червеите тубифекс и живите дафнии

Съществуват много други видове храна за рибки, за които може да се консултирате с продавачите в зоомагазина. Въпреки това, трябва да се опитате да избягвате червеи тубифекс и дафния, дори ако ви бъдат препоръчани.

Пригответе специална храна за вашите малките гупи

Храни за гупи

Бебетата гупи имат малки усти и се нуждаят от много протеини, така че те трябва да се хранят отделно от възрастните. Подгответе специална храна, преди да се родят малките. Осигурете им богата на протеини храни, например, дребни скариди и червеи. Колкото повече растат рибките, толкова по-рядко трябва да ги храните.

Помислете за методите на хранене, докато отсъствате

Здравите, възрастни гупи могат да издържат една седмица без храна, преди да получат някакви трайни увреждания. Така че, ако ще отсъствате само няколко дни, няма от какво да се притеснявате. Ако ви предстои по-дълго пътуване, използвайте автоматичен дозатор за храна на гупите.

Като цяло гупите не са капризни рибки и са много издръжливи. Осигурявайте им разнообразна храна и ще им се радвате по-дълго време. Освен това, може да поставите повече растения в аквариума, които ще служат както за укритие, така и за храна. Това са сред най-важните правила при отглеждане на гупи. Спазвайте ги и ще имате щастливи и цветни рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest