miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Грижа за опашката на кучето

Грижа за опашката на кучето

Грижа за опашката на кучето
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра-23%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Повод за куче, автоматичен, Led фенерче, син, 5 метра
26.00 лв.
19.99 лв.
Виж ››

Изобщо не е тайна, че опашките на кучетата изразяват емоциите им. Те помагат да разчетем езика на тялото на кучето. Знаем, че когато весело размахват опашка, те кучетата са щастливи и изпитват радостни преживявания. А когато я свият надолу към тялото- между краката, изпитват страх, но и са готови да се отбраняват, в случай на нужда. Опашките на кучетата издават еднакви емоции, но изглеждат по различен начин. Някои имат нужда от повече грижа, други от по-малко. Как да се грижим за опашката на кучето?

Грижа за кучета с рунтави опашки

Кучешките опашки, които имат дълги косми, изискват най-много грижа. Още повече ако самите те са дълги и опират в земята. Те са склонни към сплъстяване и опаразитяване на кучето – заради досега със земната повърхност. Затова трябва да се проверяват за кърлежи и бълхи след излизане на вън. Също така дългокосместите опашки много повече се замърсяват от трънчета, треви и боклуци.

Изобщо като цяло тези опашки са по-прашни и по-мръсни, най-вече след разходка в дъждовно и кално време, и изискват по-често къпане или частично измиване на животното. Поради тази причина се препоръчва редовно постригване на космите на опашката – според породата, както и задължително всекидневно разресване.

Това се прави със специални гребенчета или четки, които са подходящи за окосмение с различна гъстота и честота. Обикновено в описанието на продукта се споменава видът козина, за която е предназначен той.

Грижи за счупена опашка на кучето

Опашката на кучето

За съжаление тази травма е често явление при кучетата. Получава се след притискане с врата, при инциденти или настъпване с крак – случайно или умишлено от зложелатели. Това може да е сериозен проблем, тъй като опашката е естествено продължение на гръбначния стълб на животното и в нея има кости, хрущяли и нерви.

Ако счупването на опашката при кучето е близо до началото на опашката, те може да са тежко травмирани. В такъв случай посещението при ветеринар е задължително, като може да се наложи операция или ампутиране на опашката. Когато счупването е в края, обикновено грижите за опашката на кучето са по-леки и не се изисква специална манипулация – счупването ще се самоизлекува с времето.

Купиране на опашката

Именно заради страх от счупване и травмиране, както и за да не им пречи по време на работа и лов, на много кучета в миналото опашките са били преднамерено рязани. Процедурата се нарича купиране. Днес тази процедура в определени държави е забранена, но все още се предпочита – особено за някои породи. При тях дори се прави, за да добие характерния външен вид, с който породата е известна.

Купиране опашката на кучето

Това не е задължително изискване, а се прави по желание на собственика. Все пак процедурата е болезнена за животното и не е съвсем безобидна. Разбира се, купирането се извършва само от специалисти. Породите, за които е най-характерно, са питбул, доберман, боксер и кане корсо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest