Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Грижи за бременни гупи

Грижи за бременни гупи

Грижи за бременни гупи

Ако сте начинаещ акварист, тогава идеалните за вас любимци са именно гупите, които са доста лесни и непретенциозни рибки за отглеждане. Не по-малко предимство на тези красиви водни любимци е това, че те са доста лесни също така за размножаване.

Преди да решите да се грижите за гупи, трябва да сте запознати как да създаде оптимални условия и за раждането на потомството им след това. Важно е и това да можете да различите бременните гупи, защото начинаещите акваристи често ги бъркат с аквариумни рибки, които са си хапнали повечко.

Грижи за бременни гупи

Те спадат в категорията на живораждащите рибки, тоест за тях не е характерно хвърлянето на хайвера, а излюпването. Това е факт, който може би много от начинаещите акваристи не знаят и се бъркат с това, че повечето хвърлят хайвера си. Другата особеност е изпъкналото им коремче, което веднага след оплождането започва бързо да наедрява и в началото отстрани им изглежда все едно те просто са преяли.

Именно затова трябва да се ориентирате по така нареченото родилно петно, което се намира в долната част на корема им и с напредването на бременността става все по-тъмно.

Важни правила при грижите за бременните гупи:

1. Следете водата да бъде с температура 23-25 градуса;

2. Давайте им по 1 щипка протеини всеки ден;

3. Обогатявайте водата;

4. Следете нейното насищане с кислород;

5. Добре би било към края на бременността да ги отделите в отделен аквариум, където да излюпят малките си и след това да върнете женската в основния аквариум. Можете да си закупите и специално приспособление за аквариум, което се поставя вътре с цел бременните гупи и новородените да нямат досег с останалите рибки в същия аквариум;

6. Следете добре поведението им, като то също ще ви подскаже кога ще е настъпи раждането;

7. Бременността при гупите трае между 28-31 дни, като голямо влияние на това оказва температурата на водата.

Рибки гупи

Характерен признак е на скорошното раждане е това, че те стават по-тромави и бавни, което може да ви подскаже съответно, че гупите скоро ще си имат потомство. Имайте предвид, че отделянето на майката или на малките след раждането е особено важно, защото те са доста лесна плячка за другите рибки в аквариума и дори за самата женска.

Именно затова трябва да ги отделите, за да пораснат малко и да не са беззащитни. За да не се налага да ги ловите из целия аквариум, най-лесно е преди излюпването на гупите, просто да отделите женската в друг аквариум, като така да защитите малките през първите седмици от развитието им.

Какво оказва влияние на продължителността на бременността при гупите?

- температура на водата в аквариума;

- условия на отглеждането на рибките;

- здравословното състояние на рибката;

- наличието или отсъствието на стрес;

- възрастта на гупите.

Другият важен момент при грижите за бременните рибки е храненето на гупите, като е добре това да става между 3-5 пъти на ден на малки порции, за да не ги прехранвате. Веднъж или два пъти на ден им давайте малко протеини, които са особено важни през този период.

Също така имайте предвид, че ако сложите бременната гупи в изолация и ако тя не роди до 24 часа, то е редно да я върнете, защото в този случай това може да попречи на узряването на рибките.

Опитайте се да загреете малко аквариума, като така да помогнете на процеса на съзряване на малките. Ако видите, че женската се крие и търси уединено място, значи е време и е редно да я преместите отново с предварително затопления аквариум.

Всички тези моменти са особено важни при грижата за бременните гупи. Ако сте начинаещ акварист. тогава смело можете да следвате нашите съвети.

А вие имате ли рибки и ако то, то какъв вид са те?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest