miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Съвети при размножаване на гупи

Съвети при размножаване на гупи

Съвети при размножаване на гупи

Гупите се размножават много бързо, като е истинско удоволствие да се наблюдават в този период от развитието на вашите водни любимци. Както при всички животни, така и тук е добре да имате предвид няколко важни съвета, които ще ви помогнат да не направите някаква грешка при отглеждане на гупи.

Съвети при размножаване на гупи

Интересен факт, който може би не знаете е това, че те са едни от популярните аквариумни рибки в света. На външен вид са доста малки, миролюбиви, но и красиви, а също така са сравнително лесни за отглеждане, ако сте запознати с основните правила. Това важи и за размножаването на гупите, като тук от особено значение е това да обръщате внимание на условията.

И така, първото, което трябва да знаете е това, че те са живородни рибки, тоест тези риби не хвърлят хайвера си, а излюпват потомството си от корема. При самото размножаване трябва и двете рибки да са полово зрели, като най-често това става към 3-4 месец. След като се е случило оплождането, коремът на гупите започва да нараства доста бързо.

Именно това е и един при външните признаци на бременността при гупите, тоест рибата става по-тромава и бавна. Другото нещо е наличието на малко петно в задната част на корема, което с напредването на бременността става все по-видимо.

Ако стане прекалено ярко и рибките дори се виждат през него, то това значи, че съвсем скоро рибката ще роди. Интересен факт е това, че гупите могат да родят, както само 2-3 рибки, така 100, но най-често това число варира между 5 и 30.

Оптимални условия за размножаване на гупите:

- водата трябва да е 23-25 градуса;

- броят на мъжките винаги трябва да надвишава този на женските, като е най-добре да пуснете 2-3 самки гупи и един самец, за да увеличите шанса за размножаване на гупите;

- редовно обогатяване на водата;

- рибките трябва да са полово зрели;

- подберете внимателно рибите, за да се роди здраво потомство;

- давайте им шипка протеини веднъж или два пъти на ден;

- температурата на водата в аквариума оказва влияние върху продължителността на бременността; - ако оплождането е успешно, тогава се появява така нареченото родилно петно, което става все по-тъмно с напредване на бременността.

Рибки гупи

След като се е случило оплождането на гупите, трябва да минат около 28-30 дни, за да се родят малките, тоест толкова трае бременността при тях. С наближаването на раждането, те започват също така да се крият в някой от ъглите на аквариума, търсейки по-усамотено местенце. Възможно е също така в този период рибката да откаже да се храни.

Както при голяма част от водните обитатели, така и тук след като се родят малките, вече могат сами да се грижат за себе си. Въпреки това те са все още беззащитни и много дребни, като така могат да са вкусен деликатес за останалите рибки в аквариума.

В този случай имате два варианта, като първият е да има достатъчно растения в аквариума, където те да се крият или да преместим малките рибки временно в друг аквариум. Най-лесно ще е още преди раждането да отделите женската в друг съд, като след това да върнете обратно само нея в основния аквариум, докато новородените пораснат достатъчно.

Гупите са много красиви рибки, които също така могат да се отглеждат лесно дори от начинаещите акваристи. Както виждате, това важи и за размножаването им, което също не е никак сложно и всеки може да се справи, ако знае основните правила за това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest