Болести при гупите

Болести при гупите

Гупите са тропически рибки, които често хората си вземат за домашни любимци, тъй като са не само красиви, но и са доста устойчиви към различните заболявания. Въпреки силната имунна система, дори и те могат да се разболеят, което от своя страна може да доведе дори до смъртта на рибката ви, ако не предприемете навременно лечение на болните гупи.

Болести при гупите

Триходиноза

Заболяването се предизвиква от паразит, като най-застрашени са младите и възрастните рибки, които значително по-лесно могат да се заразата с тази болест. Един от основните начините да се избавите от този паразит във водата, е ако повишите температурата над 35 ° С, като е важно разбира се преди това да сте преместили рибките ви.

Алкалоза

По време на алкалоза люспите потъмняват, а по тялото на рибите може да се наблюдава слуз. Среща се при гупите, които са свикнали с водата, която е с висока киселинност. Можете да се отървете от този проблем, като доведете рН до необходимото ниво. Също така в специализираните магазини се продават pH буфери, които ще помогнат за промяната на тези показатели. Освен това при алкалозата може да се наблюдава кръв или слуз в изпражненията, а също така понякога рибката не яде.

Сапролегниоза

Това е заболяване при гупите, което се появява в резултат на продължителното излагане на студената вода в аквариума, лошото хранене, травмите, постоянният стрес и висока киселинност. Първият признак на заболяването е това, че при гупите се появява нещо като плака, наподобяваща мъх на люспите.

Ако тези места се увеличават, то тогава те започват да се преплитат помежду си, образувайки едно общо по-голямо петно. Ако не се предприеме лечение, то с течение на времето вътрешните органи също се заразяват. Лечението на болните рибки се извършва с Бицилин-5, като дозировката на този медикамент е посочена в инструкциите за употреба на лекарството.

Гниене на перките

Появява се поради неправилно съдържание на рибките и последващата инфекция. При това заболяване при рибките гупи се образуват тъмни петна по перките, които се трансформират в язви с отделянето на гной. Ако гниенето на перките не бъде излекувано, гупите ще загинат. Болните риби се лекуват с антибиотици, като отличен ефект се получава и след използване на така наречените солени бани, където рибите се държат за 12-15 минути.

Какви заболявания има при гупите

Разделяне на перки

Ако опашката почернее и перките започнат да се цепят, тогава това се дължи на факта че гупите имат липса на витамин D, който е много важен за тях. Имайте предвид, че това може да се дължи и на сбиването им с други агресивни риби в аквариума, като затова е важно да избирате само тези видове, които могат да живеят заедно.

Ако гупите започнат да плуват с корема нагоре, то това може да се дължи на:

1. Хелминти;

2. Вирусни или инфекциозни болести;

3. Обща слабост;

4. Гъбични заболявания;

5. Силен метеоризъм в червата.;

6. Проблеми с пикочния мехур;

7. Лошото хранене.

Обръщайте внимание на поведението на рибките ви, като това важи за всички, а не само за гупите. Така ще можете на доста ранен етап да забележите, че нещо не е наред с тях, когато заболяванията при рибките се поддават доста по-лесно на лечение и съответно възстановителния период е значително по-кратък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest