Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Видове дивечи и техните характеристики

Видове дивечи и техните характеристики

Видове дивечи и техните характеристики

Видът и обхватът на животните, ловени за храна, варират в различните части на света. Те се влияят от климата, разнообразието на животинските и растителни видове, местния вкус и възприетите възгледи за това какво може или не може да бъде ловувано законно.

Месото от дивеч обикновено се счита за по-добро по хранителна плътност и обикновено има по-ниско съдържание на мазнини от месото, което купуваме от магазините.

Обичайно е да се категоризират дивите животни, които се ловуват в групи, които са сходни по някакъв начин. В България категориите дивеч са:

Едър дивеч

Ловът на едър дивеч изисква много познания и умения от страна на ловеца. Тази група бозайници обикновено включва рогати животни, диви свине, мечки и едрите членове на семействата диви котки или кучета. За лов на едър дивеч се използват ловни карабини, снабдени с оптичен мерник или ловни пушки за по-къси разстояния. Ловът на едър дивеч понякога се прилага на гонки с помощта на специално обучени кучета за лов, наричани още гончета. Тези кучета не ловуват дивеча, а го принуждават да излезе от прикритието си, след което може да бъде отстрелян.

Дивият заек е дивеч

Дребен дивеч

Ловът на дребен дивеч включва див заек, катерица, белка, черен пор и др. Много ловци го подценяват, но той е изключително сложен и атрактивен. За лова се използва главно ловна пушка, най-добрите лъкове или дори прашка. Някой видове гончета са много подходящи за този вид лов. В повечето случаи се ловува не за храна, а срещу вредители. В България най-често се ловува див заек както за храна, така и за защита на стопанските площи.

Лов на птици

Соколче
Снимка: Capri23auto/pixabay.com

В България се практикува ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина и др. Разрешен е ловът до 15 броя пъдпъдъци на всеки ловец, както и до 10 броя от другите видове. Ловът се провежда най-често на дружинки.

Ловците, тръгнали на групов лов на дребен дивеч без шапка или облекло с ярък сигнален цвят, подлежат на санкция. По време на лова е забранено да се използват електрически звукопроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, както и ловни соколи и други грабливи птици.

При лова на какъвто и да е дивеч е важно да се спазват законите и необходимите мерки за безопасност. Забранени са употребата на алкохол и наркотици, а оръжието трябва да е разглобено до пристигането на ловния терен. Облеклото с ярък цвят при някои вид лов е задължително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest