miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Как да се грижим за бременните рибки

Как да се грижим за бременните рибки

Как да се грижим за бременни рибки

Ако сте начинаещ акварист, тогава рано или късно ще се сблъскате с това, че в малката ви водна екосистема ще има бременни рибки.

Грижите за тях не са много сложни или особени, но все пак е важно да сте запознати с това какво е редно да правите в този етап, за да е наред всичко с рибката.

Как да се грижим за бременните рибки?

1. Минимизирайте стреса, като това важи за всяка една бременна рибка и в никакъв случай не създавайте някакви предпоставки за напрежение, което може да доведе до редица проблеми.

2. Добър вариант е да преместите рибката в отделен аквариум или отделен съд, като днес дори можете да закупите такива, които се фиксират за него. Така бременните ще бъдат изолирани от другите рибки в аквариума в края на бременността.

3. Ако след преместването на рибката не е родила до 24 часа след това, тогава можете да опитате да увеличите малко температурата, което ще помогне на процеса.

4. Хранете бременната рибка отлично вашия воден любимец, като в този случай е особено важно диетата да е балансирана, за да не се стигне до дефицит на хранителни вещества. Това значи, че трябва да храните бременните ви рибки с разнообразна храна по време в този период.

5. След като рибата роди, можете да я върнете в основния аквариум. Малките е по-добре да съзреят малко, като този процес трае средно е около 2-3 месеца. Имайте предвид, че ще трябва да се съобразите и с големината им, тъй като малките растат и може да не им стига аквариумът, в който се намират те сега.

6. Регулярно почиствайте дома на рибката ви, като това е важно, както по време на бременността, така и след това. Нередовното почистване може да доведе до редица проблеми, включително до смъртта на водните жители.

Бременна рибка

7. Температурата на водата в аквариума е също важна, като тук ключов момент е вида на самата рибка, тъй като едни от тях обичат по-студената вода, докато другите напротив по-топлата.

Някои рибки стават по-агресивни към мъжките рибки, докато при други черното петно в долната част на корема става все по-наситено с наближаването на раждането. Също така непосредствено преди самото раждане, женската може да се отделя в някой от ъглите на аквариума.

Бременността на рибките може да се определи по наличието на заоблен корем, като така женските изглеждат по-едри от преди, като постепенно формата на коремът им става правоъгълна.

Като цяло грижите за бременните рибки не се отличава много от обичайните ви, но все пак е важно да сте по-внимателни с храненето, което е особено важно да е разнообразно, за да може малките да се развиват правилно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest