miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Кои кучета трябва да са с намордник?

Кои кучета трябва да са с намордник?

Кои кучета трябва да са с намордник?
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Ако имате по-голяма порода куче, то с порастването му е важно да решите и това дали ще го извеждате с намордник или без. Тук е важно да имате предвид не само вашето лично решение, но и трябва да се съобразявате също така със законовите норми.

И ако до преди години единственото важно при това решение беше дали питомеца ви може да е агресивен към другите животни и хора, които не познава, то днес вече има и конкретни правила в това отношение.

Кои кучета трябва да са с намордник?

За да не гадете и да ви помогнем с избора, ще ви запознаем и с правилата, които ще ви помогнат да вземете решението си по отношение на този въпрос. При малките кученца всичко е крайно просто, а също така дори и по закон се позволява кучета до 5 килограма да не носят намордник. Това значи, че дори и вашият любимец да е по-игрив и невинаги да ви слуша все още, то ще ви е лесно да го удържите с каишката, което при големите и вече пораснали кучета няма да е така лесно.

Може би най-сложно е да вземат решение стопаните на декоративните породи кучета, които въпреки че са пораснали и могат да са над 5 килограма, са отново доста малки и можете да ги контролирате дори и само с каишката.

Въпреки това е важно да имате предвид и това колко е агресивна породата ви и вашето куче по-конкретно, дали сте го възпитавали, знае ли основните базови команди като "Не", за да можете да го контролирате, а именно дори ако е под 5 килограма. Освен това въпреки малките им привидно размери техните ухапвания далеч невинаги са проява на игривост или закачки.

Новите промени в закона ясно категоризират, че всяко едно куче, което тежи над 5 килограма, трябва задължително да носи намордник. Имайте предвид, че дори и да не сте съгласни, сте длъжни да се съобразявате, защото иначе ще се наложи да платите глоба в размер на 300 лева. Имайте предвид и това, че ако кучето ви спада към така наречената "бойна" порода, тогава глобата може да е дори по-голяма.

Въпреки всички тези законови ограничения, ветеринарите са на мнение, че подобно постоянно носене на намордник може да е не само вредно, но и дори да доведе до сериозни здравословни проблеми, тъй като така животното не може да се охлажда, когато диша.

Това са законите у нас, като в другите страни те могат да се различават, като така в Русия например всички кучета над 3 месеца са длъжни да носят намордник.

Именно затова е важно да проучите това, ако сте решили да пътувате с кучето ви извън страната. От друга страна, има държави, където няма конкретни изисквания, но пък в други глобите могат да са доста големи при неспазване на закона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest