Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Видове болонки и тяхната характеристика

Видове болонки и тяхната характеристика

Бишон фризе
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
Препоръчано за теб:
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
19.00 лв.
Виж ››

Не, те не са плюшени играчки, макар че много приличат. Болонките са малки, сладки, пухкави кученца, на които никой не може да устои. Името на породата сигурно подозрително ви напомня на соса за спагети „болонезе“ и това е така, защото и двете произлизат от италианската област Болоня.

Болонките са дребни на ръст, като обикновено достигат до 30 см. и между 7-10 кг. тегло. И, ако си мислите, че те са любимци на хората отскоро, жестоко се лъжете – болонките са били популярни в кралските дворове на Испания, Франция и др. още през 16 век.

Познати са няколко различни вида болонки:

Бишон фризе

Това е една от най-популярните разновидности. Френските болонки са интелигентни, дребни и много сладки. Черните им нослета и очи изпъкват на фона на снежнобялата им козина. Опашките им са пухкави и извити над гърба. Средният им ръст достига между 23 и 28 см., а теглото им – едва 3-6 кг.

Видове болонки и тяхната характеристика

По характер те са много енергични и жизнерадостни, и много обичат семействата си. Всъщност, толкова са привързани към стопаните си, че почти не могат да стоят сами. Френските болонки нямат против другите домашни любимци и чудесно се разбират с тях. Активността им ще бъде съобразена с вашата, но все пак е хубаво да ги извеждате навън поне за половин час на ден.

Малтийска болонка

Представителите на тази порода са едни от най-аристократичните кучета. Отличават се с чисто бяла козина, дълга до земята, която на допир е като кашмир. И тук на фона на бялата козина се открояват черни очи. Въпреки внушителния си външен вид, размерът им не е толкова впечатляващ – мъжките достигат ръст до 25 см., а теглото – едва 1, 8-2, 7 кг.

По характер малтийската болонка не е особено аристократична. Често лае и почти по всичко. Затова е хубаво е да го обучите от ранна възраст.

По отношение на активността, малтийската болонка ще се нуждае едва от 30 минути разходка на ден, но едва ли ще има нещо против, ако прекарвате повече време в игри.

Хаванска болонка

Малтийска болонка

И този вид не е особено едър, но пък за сметка на това има мускулесто тяло, което е по-издължено, отколкото би трябвало предвид ръста. Възрастните екземпляри достигат 23-28 см. и тегло 3-6 кг.

Хаванската болонка е гъста и мека, копринена на допир. Отличава се и с пухкава опашка, извита над гърба. Козината може да е в няколко цвята.

Този вид болонки са много жизнени и дружелюбни, и лесно се привързват. Те обичат еднакво деца и възрастни, но пък за сметка на това не обича да стои само. Хаванската болонка е много игрива и ученолюбива. Тя се нуждае е поне половин час на ден разходка и игри.

Това бяха видове болонки и техните характеристики. Дано сме ви били полезни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest