Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Видове молинезии и тяхното отглеждане

Видове молинезии и тяхното отглеждане

Видове молинезии
Снимка: ruinemans.com

Молинезиите са малка група живородни риби. Според съвременната класификация те принадлежат към рода Пецилия. Те са много популярни и непретенциозни риби, чието отглеждане няма да създаде проблеми дори на начинаещи акваристи.

През годините са получени голям брой видове, различни по цвят и форма на тялото. За молинезиите е характерно, че не хвърлят хайвер. Оплождането и развитието на яйцеклетките се случват в утробата на женската и се ражда относително голяма, оформена, готова за самостоятелно хранене рибка. Тоест, създаването на поколение е много лесно дори в аквариумни условия.

Видове молинезии са:

Черна Молинезия

Този вид има плътно, удължено и странично компресирано тяло. Опашната перка е добре развита и заоблена. Перките не са големи. Устата е пригодена за ядене на храна от повърхността на водата и изстъргване на водорасли. Размерът на тялото й е от 6 до 10 см, като женските са по-големи от мъжките. Естественото оцветяване почти никога не се среща сред аквариумните видове. Най-популярна е чисто черната молинезия. Но можете да намерите и други цветове, получени изкуствено като бял, жълт, петнист и др. Рибката е миролюбива, активна, предпочита горните и средните слоеве на водата. Умее да подскача, така че се изисква капак за аквариума. Храни се както със суха, така и с жива храна за рибки. Харесва температура на водата 25-28°C.

Молинезия Велифера

Отличителна черта на този вид молинезия е добре развитата гръбна перка с форма на ветрило при мъжкия. Размерът може да достигне до 15 см. Опашната перка е закръглена. Естественият цвят на тялото е сребрист с хоризонтални пунктирани линии. Предната част на тялото често е оцветена в оранжево.

Отглеждане на молинезии
Снимка: ruinemans.com

Гръбната перка може да има оранжев или черен кант. При женските тялото е сиво-зелено с пунктирани линии. Може да добавите малко морска или трапезна сол към водата. Велиферата изисква големи аквариуми. Също така трябва внимателно да изберете съквартирантите й. Някои риби може да откъснат перките и. Рибата е много активна, яде почти всичко и харесва температура на водата около 24-27°C.

Молинезия Латипина

Латипина много прилича на велифер, това е нейното „умалено копие“. Видът има продълговато тяло, сплескано странично. Високата правоъгълна гръбна перка се състои от 12-14 лъча. Опашната перка е добре развита и заоблена. Мъжките имат гоноподия - подвижен орган за размножаване. Мъжките в аквариума достигат размер до 10 см, женските обикновено са с няколко сантиметра по-големи.

Рибата обича ярко осветление, тя е непретенциозна към храната. Харесва температура на водата 24-26°C.

Молинезиите живеят около 3 години, но при добри условия могат да достигнат дори до 5 години. Това е една от популярните декоративни рибки и може да се намери в почти всеки магазин за акваристика или зоомагазин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest