Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Видове елени и техните характеристики

Видове елени и техните характеристики

Видове елени и техните характеристики

Елените са едни от най-впечатляващите чифтокопитни животни на Планетата. За съжаление, на много места по света те се превръщат в дивеч и мишена за ловците. Правителствата се опитват да ограничат бракониерството на тези невероятни създания и при някои видове вече се наблюдава напредък.

Елените са тревопасни бозайници. Мъжките видове могат да достигнат до половин тон тегло и да впечатлят с огромните си и красиви рога. Вероятно ще се изненадате, но на света има над 100 различни вида елени.

Белоопашат елен

Както подсказва и името, този вид се отличава с бялото петно около опашката си. Той достига до 2.5 метра дължина и 2 метра височина и може да живее между 8 и 14 години. Теглото му може да достигне до 300 кг. Ще го срещнете в Северна и Южна Америка. Този елен не е застрашен, тъй като популацията му е доста голяма.

Червен елен

Този вид впечатлява с невероятния цвят на кожата си, която е във всички нюанси на червеното. Най-често окраската му е в тъмночервено до кафяво, в зависимост от региона, в който живее.

Лос

Лосът е най-големия представител на семейство Еленови. Теглото му може да достигне до над 800 кг. Отличава се от останалите елени по плоските разклонения на рогата си. Среща се най-вече в Северна Америка и Канада. Възрастните лосове достигат височина от 1.8 до 2.1 метра. Лосовете живеят средно 20-22 години.

Северен елен

Северен елен

Този вид елен се среща най-вече в Северна Америка, но често образува постоянни мигриращи популации. Той е широко разпространен, като някои от подвидовете са на ръба на изчезването. Северните елени могат да се срещнат в различни размери и цвят козина. И двата пола имат рога, но при мъжките индивиди са по-големи. В Арктика тези елени се отглеждат за месо, рога, мляко и транспорт. Именно този вид елени се спрягат за помощници на Дядо Коледа

Воден елен

Този вид се среща най-често в Китай и Корея, но е успешно климатизиран във Великобритания и Франция. Водният елен не е особено голям, като по размер наподобява сърна. Той няма рога, но пък се отличава със силно развити горни кучешки зъби, които при мъжките индивиди достигат 8 см дължина. По време на размножителния сезон мъжките индивиди водят ожесточени битки. Специфично за тях е, че са отлични плувци и могат да преплуват огромни разстояния.

Мунтжаки

Това е най-древният вид елен. Останки от него са открити от Миоцена, датиращи от преди 15-35 милиона години. Учените го изследват с особен интерес, още повече, че през последните години бяха открити няколко нови вида.

Читал

Този вид е може би най-познатият от книжките и филмите заради специфичната си украса. Читалът живее в слабонаселени гористи райони в страни от индийския субконтинент. Козината му е розово-бежова с много бели петна, а към корема вече става бяла.

Рогата си Читалът сменя всяка година, като те могат да достигнат до 75 см. Тези елени не впечатляват с размери – на височина те достигат 90 см, а теглото им е между 98 и 110 кг. Женските са по-малки, с тегло до 25-40 кг. Живеят между 8 и 14 години.

Семейството на Елените е пълно с интересни и красиви екземпляри. Важно е обаче да запомним, че тези животни не са трофеи, които да окачим над камината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest