Miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Каква е разликата между аляски маламут и хъски

Каква е разликата между аляски маламут и хъски

Мини Хъски
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Има породи кучета, които много си приличат на външен вид, но всъщност много се и различават. Такива са например, Аляски Маламут и Хъски. И двете произлизат от арктическите зони, имат дебела и гъста козина, а и двете дърпат шейни.

Всъщност двете породи имат съвсем различен произход, темперамент и по различен начин се дресират.

Хъски и Аляски Маламут произлизат от зони с много тежък климат, в който студът е перманентно състояние. Едната порода обаче идва от Северна Азия, а другата – не. Ключът към загадката се крие в имената – Сибирското Хъски е родом от Сибир, а Аляският Маламут – от Аляска.

И двете породи служат на местните хора като „транспортно средство“, тъй като силата им се използва за дърпане на шейни. Представителите и на двете породи са трудолюбиви, силни, лоялни и абсолютно невероятни красавци. И в интерес на истината – много си приличат.

Ако се колебаете между двете породи, ето основните разлики между Аляски Маламут и Хъски:

Козина

И двете породи могат да се похвалят с дебели и пухкави козини, които им помагат да се справят със суровия климат, в който живеят.

Маламутът има по-дълъг косъм от Хъскито и съответно – по-рунтава козина. Шарките им много си приличат, като могат да се срещнат в бяло и черно, до сиво и дори ръждиво. Все пак имат и доста разлики. Когато са малки, хъскитата имат по-ярки цветове на козината си, които избледняват с течение на времето. Много от хъскитата имат окраска на лицето, наподобяваща бяла маска, а оцветяването се простира около и над очите им и надолу по носа. При маламутите шарките не са толкова ярки, по което може да ги различите от хъскито.

Аляски маламут

Козината по корема и на двете кучета е бяла. Различават се обаче опашките им. При хъскито козината по опашката е леко заострена. При маламута опашката е много по-пухкава и по-обемна.

Вероятно сте запознати и с пронизващите сини очи на хъскито. Не всички представители на породата могат да се похвалят със светли очи – при някои едното око е синьо, а другото кафяво, а при други и двете очи са кафяви.

Размер

Може би най-забележимата разлика между Хъски и Маламут е размерът им. Маламутът е много по-едър вид от Хъскито.

Хъскитата достигат до 50-60 см. височина; женските обикновено тежат между 15 и 22 кг, а мъжките – 20-27 кг.

Маламутите не са по-високи, като достигат 58-62 см, но са далеч по-тежки. Женските маламути тежат около 34 кг., а мъжките – близо 40 кг. Тоест, маламутите могат да бъдат два пъти по-едри от хъскитата.

Характер

Аляският маламут и Сибирското хъски много си приличат по характер. И двете кучета са много дружелюбни, дори с хора, които не познават. И макар това да е добре, ако често каните гости у дома, тези кучета вероятно няма да са най-добрите пазачи. И не само заради приятелския си нрав, но и заради това, че не са много гръмогласни.

Те обаче са много лоялни и любящи създания, макар че могат да бъдат и много твърдоглави. По характер Маламутът иска да е независим и се наслаждава на времето си сам. Тази порода не обича да дели пространството си с други домашни животни. Понякога те могат да бъдат агресивни спрямо други кучета.

Каква е разликата между аляски маламут и хъски

По характер хъскитата, от своя страна, обичат да прекарват време със семейството си. Те нямат проблем с другите животни, но не обичат да стоят сами. Така че, ако ви се налага да отсъствате често, имайте едно на ум.

Упражнения за кучета

И двете породи пухкави кучета са много енергични и работливи. Хъскитата могат да теглят шейните по-бързо, но маламутите могат да дърпат по-тежки товари. С други думи – хъскитата са състезатели, маламутите – бойци.

Представителите на двете породи са много интелигентни кучета, но се нуждаят от много упражнения и тренировки. Както при повечето породи, тези две кучета се нуждаят от ранна социализация. Те са много инатливи кучета и често пъти отказват да се подчиняват, стремейки се да доминират. Затова, обучението им трябва да започне от най-ранна възраст.

Освен това, по-трудно ще обучите маламутите да ходят до тоалетна на правилните места от хъскитата.

И още нещо, за което да внимавате при обучение на хъски - тези кучета имат вроден инстинкт за тичане, затова винаги, когато ги разхождате, ги дръжте на каишка. Маламутите пък обичат да копаят и то много.

На която и от двете породи да се спрете, няма да съжалявате. С много повече упражнения, любов и внимание, ще се сдобиете с лоялен, работлив и весел член на семейството си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest