Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Хищните рибки в аквариума

Хищните рибки в аквариума

Хищните рибки в аквариума

Ако сте опитни акваристи, тогава сте наясно с факта, че е много важно да разделяте рибките ви в аквариума, имайки предвид различните важни критерии. Така например някои от тях са хищни рибки и не е добре да живеят с тези, които не са такива.

Най-често те са по-едри на външен вид и са също така доста интелигентни, като това им помага да хваща своята жертва.

В домашни условия най-често се хранят със специални храни, които са с високо съдържание на животински белтъци, но все пак е трудно да бъдат притъпени изцяло техните природни инстинкти.

Шест хищни рибки в аквариума

Арована

Този вид аквариумни риби са доста едри и е трудно да бъдат объркани с други екземпляри. Имат леко удължено тяло с неголям плавник на задната част, а също така имат характерната за вида си челюст. В много страни тази риба се смята за щастлива, а именно носи късмет и богатство в дома на стопаните си.

Пангасиус

За да се грижите за тези хищници в домашни условия, ще трябва да се снабдите с аквариум с вместимост не по-малко от 500 литра. Пангасиус могат да пораснат на големина до 70 сантиметра, като интересна външна особеност на този вид е това, че те доста приличат на акулите, а именно по формата на тялото си, опашката, плавниците и плоската им уста.

Пангасиус
Снимка: TripAdvisor

Риба Оскар

Дори на пръв поглед веднага се вижда това, че тази рибка е хищник. В природата нейният основен рацион са именно малките рибки, червеите и насекомите. В домашни условия няма да се налага да ги храните с жива храна, тъй като има отлични сухи алтернативи. Въпреки това имат доста силно изразени инстинкти, които сложно ще бъдат изцяло потиснати, като затова не е никак добра идея да слагате в един аквариум с тях по-малките рибки, които лесно могат да бъдат изядени от тези хищници в аквариума.

Индийски рибен нож

Своето има тези риби са получили поради необичайната си форма на тялото, като те са доста едри екземпляри, които се нуждаят от голям аквариум. Като цяло към другите риби със сходни размери те се отнасят доста лоялно, затова в това отношение няма да имате проблеми.

Пирани

Пираните са хищни рибки
Снимка: skeeze/pixabay.com

Червеникавите представители на този вид погрешно са смятани за най-кръвожадните риби на Земята. Да, те са хищници, но това не ги прави най-агресивните на планетата ни. Ловуват най-често на групички, като нападат обикновено по-малките риби и много рядко на по-едрите от тях. В обичайните си условия са доста страхливи, като при някаква опасност предпочитат да избягат, а не да нападат.

Тетраодон

Характерна особеност на тези риби е не само това, че те са хищници, но и че трябва да живеят в соленоводна вода. При опасност те се надуват като балон, като така значително увеличават размера си и плашат врага. Имат четири зъбни пластини, които приличат на зъби, които се налага периодически на подострят, като за целта гризат черупките на мидите.

Разнообразието на водния свят може да удиви всеки, като това са само част от представителите в него. Те мога да бъдат отглеждани и в домашни условия, като за целта е важно да им осигурите значително голям аквариум, както и да ги храните с подходящата храна за рибки, имайки предвид обичайният им рацион в природата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest