miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Непретенциозни за отглеждане рибки

Непретенциозни за отглеждане рибки

Непретенциозни за отглеждане рибки

Изглежда, че в отглеждането на рибки няма нищо сложно, но неспазването на елементарни правила може да доведе до най-непоправимите последици, които в крайна сметка слагат край на мечтата да създадете свой собствен воден кът във вашата стая. За отглеждане на някои капризни аквариумни рибки са нужни много знания и усилия.

Ето защо експертите препоръчват на начинаещите акваристи да не се ръководят от вида при избора на бъдещи обитатели на аквариум, а да избират лесни за отглеждане рибки.

Някои от най-непретенциозните видове рибки са:

Гупи

Представители на този вид отдавна са наричани от много продавачи рибки за начинаещи. И това изобщо не е изненадващо, като се има предвид фактът, че отглеждането на гупи не създава абсолютно никакви трудности, дори за човек, който само бегло е запознат с този процес. Но тук трябва да се отбележи, че въпреки че са много непретенциозни, все пак е по-добре да не се отглеждат в обикновен буркан, пълен с чешмяна вода.

Пецилия

Спокойни и непретенциозни аквариумни риби. В естествената им среда те имат жълто-кафяв цвят с малки тъкми петънца, разположени по-близо до опашката. Аквариумните им роднини могат да бъдат в най-различни цветове и нюанси. Отглеждането на такива риби не е трудно поради техния спокоен и мирен характер. Що се отнася до храненето, сухата храна е най-подходяща за тях.

Хелер

Хелер

Представители на този вид се отличават с характерния си ярък коралов цвят. Те също имат подчертан сексуален диморфизъм, което улеснява различаването на женската от мъжката. Представителите на „силния пол“ имат по-скромни размери и долната част на опашната перка е силно издължена под формата на меч.

Рибка Кардинал

Малки и сладки, рибките Кардинал са много активни и не са взискателни. Те лесно се разбират с други малки обитатели на водния свят. Мъжките обикновено са по-ярки от женските и се различават с по-плосък корем, докато при женските той е заоблен и по-пълен.

Рибки Бети

Вероятно това са най-непретенциозните аквариумни риби, тези, които имат минимални изисквания за средата. Единственият негатив на тези риби е агресивният характер. Изискват постоянна топла (22-26 °C) вода. Седмичното сменяне на една трета от обема на аквариума е задължително.

Скаларии

Скалария

Мудните красавици, позиращи на стъкло, също са включени в списъка на „Най-непретенциозните аквариумни риби“. Те издържат на сезонни промени в температурата на водата, но изискват аквариум с големи обеми (от около 50 литра) с филтрация и помпа.

Аквариумно сомче

Всеки от подвида е прекрасен „градинар“. Те не само ще се грижат за вашите растения и ще почистват стъклото на аквариума, но не изискват и почти никакви грижи. Те спокойно толерират спада на температурата и мръсната вода. Единственият недостатък е, че те винаги се крият, но са отлични съседи за всякакъв вид риба. Препоръчително е обаче да поставите помпа в аквариума.

Ако сте решили да си купите рибки, тези непретенциозни аквариумни рибки са чудесни за начало. Те се гледат лесно и не са капризни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest