Miau.bg»Статии»Животински Свят»Диви Животни»Видове маймуни и техните особености

Видове маймуни и техните особености

Видове маймуни и техните особености

Маймуните са едни от най-обичаните животински видове в света заради приятелския си и игрив характер. Думата маймуна произхожда от германски персонаж, наречен Монеке, който е син на маймуна в баснята на лисицата Рейнард.

Първоначално не е имало голяма разлика между маймуните и те са считани за един и същи вид. През 20 век повече изследвания върху еволюцията довели до ясното разграничение между приматите и маймуните.

Научните класификации на маймуните сега се основават на система за монофилетично групиране. Това означава, че всички маймуни се считат за общ потомък на един общ прародител.

Има два основни вида маймуни: от Новия свят и от Стария свят. Първите идват от Южна и Централна Америка, докато вторите се срещат главно в Азия и Африка.

Ето някои от най-интересните видове маймуни:

Маймуна Паяк

Известни са 7 подвида на маймуната паяк. Те принадлежат към класа на маймуните от Новия свят. Смята се, че са най-големите от всички различни маймуни в този клас. Наричат се паяк заради дългите си крака и опашка. Често може да се види да висят на опашката си от някое дърво. В общи линии маймуната използва опашката си да се придвижва от клон на клон.

Японски макак

Нарича се още Снежната маймуна. Принадлежи към вида на Стария свят. Идентифицирани са два подвида. Те имат жизненоважна роля в ранната будистка религия, като това продължава и до днес. Те са относително дребни на ръст – около 80-90 см., а теглото им е едва 5-6 кг. Кожата на макаците е червена, а козината им е гъста и тъмносива с кафеникави оттенъци.

Обикновена Мармозетка

Тази маймуна има уникален външен вид, като на първо място е изключително дребният ѝ размер – едва 180-190 милиметра, а теглото ѝ може да достигне 250 г. Тези маймунки се отличават със сиво тяло, а с напредването на възрастта се появяват бели петна по лицето. Мармозетките имат заострени и криви нокти, които им помагат да се катерят по дърветата.

Дългоноса маймуна

Дългоноса маймуна

Принадлежи към класификацията на Стария свят. В египетската култура са били почитани като уникални животни. Хората считали, че тези маймуни са специални за египетските богове. Основната им специфика са големите увиснали носове. Всъщност това се отнася само до мъжките екземпляри. Женските имат по-къси и обли носове.

Мандрил

Много хора го бъркат с бабуина, тъй като страшно много си приличат на външен вид. Все пак обаче тези маймуни са различни. Главата на мандрила е издължена, а ръцете и краката му са еднакво дълги. Мандрилът е най-тежкият примат, заедно с човекоподобните маймуни. Лицето му е много особено – оцветено в синьо и червено, гъстата му козина е лилаво-зелена, а коремът – жълтеникаво-сив. Мандрилът е от Стария свят и някога е бил класифициран като бабуин.

Капуцин

Този вид е от групата на маймуните от Новия свят и попада в подсемейството, наречено Цебина. Те са най-популярния вид, тъй като често участват в киното и телевизията. Капуцините са широконоси маймуни, които живеят в короните на огромни тропически дървета. Сред любимата им храна са насекомите, плодовете и семената. Счита се, че капуцините са едни от най-интелигентните маймуни. Те се движат на стада от по 30 екземпляра.

Императорски Тамарин

Тези маймунки са с размера на катерица. Имат и специфична физиономия – козината им по лицето прилича на мустак, който може да достигне до 30 см дължина. Тамарините се срещат главно в Централна и Южна Америка. Те са всеядни, но обичат растения, насекоми, птичи яйца и малки гръбначни животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest