miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Какво трябва да знаем за аквариумните охлюви

Какво трябва да знаем за аквариумните охлюви

Какво трябва да знаем за аквариумните охлюви
Снимка: superkoala/pixabay.com

Всеки, който има опит с аквариумите, вероятно е запознат с охлювите. Някои акваристи ги считат за ценни допълнения към аквариума, тъй като помагат за почистването му и поддържат равновесие между флората и фауната.

За други обаче охлювите са омразен бич, който бързо превзема резервоара и е почти невъзможно да се отърве от него.

В по-голямата си част сладководните водни охлюви са издръжливи същества, които се развиват при същите водни условия, както повечето аквариумни риби, което ги прави лесни за отглеждане и съвместими с голямо разнообразие от видове рибки и безгръбначни.

Те се предлагат в различни размери и цветове, и въпреки общоприетото схващане, не всички охлюви са плодовити и не всички ще превземат вашия аквариум, въпреки че няколко вида могат и го правят.

Винаги изследвайте нови попълнения, преди да ги въведете във вашия аквариум. В тази статия ще разгледаме различните видове сладководни охлюви и как правилно да се грижим или да ги избягваме.

Много хора категоризират охлювите в аквариума като добри или лоши. Истината е, че всички са полезни за аквариума по един или друг начин, просто понякога тези мекотели правят неща, за които не сме подготвени, например, ядат растенията или пренаселват аквариума.

На практика всички проблеми с аквариумните охлюви могат да бъдат избегнати с малко повече внимание.

Повечето охлюви отлично се справят с водораслите и ядат неизядената храна, мъртвите растения и други боклуци, които се трупат в аквариума. Един от видовете - малайзийският тръбен охлюв - се забива в пясъка или чакъла, търсейки храна и по този начин те поддържат „пода“ чист. За сметка на това обаче те са и основният виновник за пренаселване на аквариума.

От скоро акваристите все повече залагат на охлювите като на домашни любимци, заради техните ярки цветове, шарки и необичайни форми.

Охлюви за аквариум
Снимка: Alice_Alphabet/pixabay.com

Такова нещо като „лоши“ охлюви не съществува. Както стана ясно има много видове, които се размножават неконтролируемо и ще превземат аквариума. Прекалената популация може да нанесе вреди на аквариума, например, ще започнат да запушват помпата за въздух и други поразии.

По ирония на съдбата един от начините за справяне с нежеланите охлюви е да въведете вид охлюв, който яде други охлюви!

Някои видове, например, ябълкови охлюви са ненаситни тревопасни животни, които ще унищожат всички растения в аквариума. Въпреки това, те могат да станат страхотни чистачи за аквариуми, подобно на аквариумните сомчета.

Единственият начин охлюв да се настани в аквариума е като ги вкарате сами. Ако все пак започнат да „никнат“ охлюви, вероятно сте внесли яйца с растенията или ако сте прехвърлили камъни от един аквариум в друг.

Понякога наричани охлюви на инките, Мистерийните охлюви са вид ябълкови охлюви и са едни от най-популярните. Тези мирни охлюви живеят от 3 до 4 години, растат до малко над 3, 8 см. в диаметър. Те се открояват с ярки цветове и способността си да ядат водорасли. Телата им обикновено са черни или розово-оранжеви с неонови оранжеви петна около областта на главата. Черупките им могат да бъдат маслинено черни, кафяви, бели, златисти или сини.

Неритите са фантастични консуматори на водорасли, които също ядат остатъци от рибна храна, мъртви растителни вещества и други „неща“, които се озовават на дъното. Те се предлагат в различни цветове и шарки, включително и с рога. Те са сред най-красивите от всички аквариумни охлюви и са сравнително малки.

Заешките охлюви бързо се превърнаха в домашен любимец за аквариум поради по-големия си размер, интересни цветове и „подобни на заек“ лица. Родом от Сулавеси, Индонезия, някои видове могат да растат до 10 см. дължина и се смята, че живеят до 3 години. Те се нуждаят от повече вода с по-висока температура.

Охлювите-убийци са родом от Югоизточна Азия. Те станаха популярни, защото ядат други видове аквариумни охлюви, което ги прави естествен метод за намаляване на досадните популации. Те растат до около 3 см. дължина и имат редуващи се жълти и тъмнокафяви ивици като на пчела.

Има още много видове охлюви, които ще послужат като естествени чистачи на аквариума ви. Затова не смятайте, че появата им във вашата вода ще бъде нещо непременно лошо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest