miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Най-лесните за отглеждане рибки в аквариум

Най-лесните за отглеждане рибки в аквариум

Бета е лесна за отглеждане

Аквариумните риби обикновено са малки по размер, повечето от тях са много пъргави, с пъстри шарки, които обичат топлата сладка вода. Голяма част от тези видове произлизат от тропическите и субтропическите държави.

Те са активни през цялата година, независимо от сезона, което дава възможност на собствениците да им се радват и да следят тяхното развитие непрекъснато.

Някои видове аквариумни рибки произлизат от стоящи, така и течащи сладки води. Произходът на златните рибки може да се търси в Южна Америка, Африка, Югоизточна Азия и Австралия.

За да осигурите максимално близка до естествената им среда, трябва да осигурите подходяща светлина, температура и водата.

Съществуват около 3 000 вида риби, които са подходящи за отглеждане в домашни аквариуми.

В днешно време към най-широко отглежданите в аквариума риби спадат харацидите, шарановите, сомчетата, шаранообразни, живородките, лабиринтовите.

Най-лесните за отглеждане аквариумни рибки са:

Рибки Разбори

Това са популярни рибки за аквариума. Те са малки създания (2, 5 см.), които плуват в средните и ниски слоеве на водата. Разбора са миролюбиви, тропически рибки, но същевременно са много активни и плуват по цялата дължина на аквариума. Ако сте се спрели на този вид, най-добре е да вземете 10 бр., защото те живеят най-добре в стадо. Те могат да живеят и в малки аквариуми. Не са особено претенциозни и към водата, нито към светлината.

Златна рибка

Златна рибка

По-опитните акваристи обикновено смятат, че златните рибки не са подходящи за новобранци, защото стават доста големи. Но все пак златните риби не са особено капризни рибки от гледна точка на грижите, които изискват. Те достигат до 20-25 см. и се нуждаят от голям аквариум. Много хора пускат златните рибки във външни езера, в които да разгърнат „потенциала“ си.

Златните рибки ядат растения, затова се погрижете в аквариума да има много от тях. Те са от семейство шаранови и няма да откажат дори червеи или царевица. Златните рибки имат изисквания относно pH на водата, но за сметка на това не се нуждаят от чести смени на водата. Имайте предвид обаче, че не се разбират добре с другите риби и затова е най-добре да ги гледате в самостоятелен съд.

Тетра

Тетрата е друга популярна дребна рибка, която се предлага в различни разновидности, сред които и неонови, черни и др. Тези риби се отглеждат изключително лесни, тъй като не са капризни спрямо водата. Тетрите обичат да се движат на стада, затова е най-добре да ги отглеждате поне по шест. Тетрите се разбират чудесно с много видове риби, сред които и резбора.

Рибка Плата

Отглеждане на рибки плати
Снимка: Aqe/pixabay.com

Тези малки рибки са изключително игриви и издръжливи рибки, също като гупите. Те също не са претенциозни на тема вода и храна. В общи линии те са всеядни и ще погълнат всичко, което им дадете.

Бета

Тези красиви риби са подходящи за начинаещи акваристи заради яркото им оцветяване, малкият размер и простите изисквания за полагане на грижи. Те могат да живеят и в малки аквариуми сами или с други риби. Важно е да знаете, че не е добре да ги отглеждате заедно с други сиамски бойни. Подходящи „съквартиранти“ са тетри, например, но избягвайте всякакви риби, с които могат да се сбият.

Най-лесните за отглеждане рибкиБ

Гупи

Едни от най-лесните за отглеждане рибки в аквариум са гупите. Те са малки, красиви и игриви, не се конфронтират с другите и са лесни за отглеждане. Гупите са много активни и любопитни. Те не са претенциозни по отношение на храната и в общи линии ядат всичко, което могат да докопат. Достатъчно е да ги храните и веднъж дневно.

Гупите се нуждаят от поне 40-литров аквариум, от пречиствател за водата, нагревател и помпичка за въздух. Ще са ви нужни и предмети за декорация на аквариума, зад които да се крият.

Гупите могат да съжителстват и с други рибки, но трябва да съобразите, че те са доста активни и ще плуват по цял ден, което може да подразни другите обитатели на аквариума. Гупите се размножават лесно и доста често, но трябва да съобразите, че на един мъжки се падат поне две женски.

Каквито и лесни за отглеждане рибки да изберете, важно е да полагате необходимите усилия, за да им осигурите подходящ начин на живот.

Ако и вие търсите такива домашни любимци, вижте тези обяви за рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest