Miau.bg»Статии»Рибки»Болести при Рибките»Инфекции и болести при аквариумните рибки

Инфекции и болести при аквариумните рибки

Инфекции и болести при аквариумните рибки

Както за всички домашни любимци, така и за аквариумните рибки трябва да полагаме отлични грижи, за да са здрави. Въпреки това обаче и те могат да боледуват от различни болести, като някои от тях са доста опасни за водните ви приятели.

Дори и да сте опитен акварист, това не е гаранция, че вашите рибки не могат да се разболеят. Именно затова е важно да сте запознати с основните заболявания, от които могат да страдат рибите. Имайте предвид обаче и факта, че често симптоматиката на някои от болестите при рибките доста си прилича, което може да е проблем при определянето на конкретната патология.

Инфекции и болести при аквариумните рибки

Ихтиофтириус (Ichthyophthirius)

Това е едно от може би най-разпространените заболявания, като при него един от характерните симптоми е това, че по тялото се появяват бели цисти, които могат на големина да достигнат до 1 милиметър и приличат на посипване със захар.

Вследствие на това рибките започват да се опитват да се почешат на различни предмети, а също така често се получава вторична инфекция. Реално обаче всяка една циста е гнездо на паразита, като неговият жизнен цикъл трае от 7 до 10 дни, ако температурата е 21 градуса, а при 10 °C могат да живеят и повече. Лечението е доста лесно, но това важи в случай, че болестта не е в напреднал стадий.

Изпъкнали очи

Както ви подсказва и самото име, основният симптом тук са именно изпъкналите очи на болните рибки. Подобен симптом може да се среща и при туберкулоза, като самото заболяване в случая се причинява от различни фактори, започвайки от лошото качество на водата в аквариума и стигайки до бактериалните инфекции при рибките.

Най-често се заразяват около 1-2 рибки в аквариума

(например златните рибки), но ако забележите, че повече от тях са болни, тогава е редно да проверите именно качеството на водата. Лечението отново е сравнително лесно, а именно с помощта на специални препарати за бактериални инфекции.

Хексамитоза при рибките

При това заболяване се образуват така наречените вдлъбнатини по тялото на рибката, като най-силно това си личи на главата им. Често на тези места могат да се забележи и наличието на слуз. Постепенно броят им се увеличава и това става причината за смъртта на заразените риби. Причинител на заболяването са бактериите с името Hexamita, като и до днес не знаят, какви са конкретните причинители на заболяването, защото реално тези бактерии присъстват винаги във водата.

Едно от предложенията е това, че лошото хранене на рибките може да стане причината за това, както и влошеното качество на водата. И тук отново се използват различни специални препарати за лечение на рибите, като малките са доста чувствителни към тях, затова следва да се отделят от големите. Добър начин за профилактика е отличното хранене, а също така и редовната смяна на водата.

Воднянка

От какво боледуват рибките в аквариума

Ако сте опитен акварист, тогава знаете че в този случая рибите ще изглеждат като надути, а люспите ще са все едно настръхнали. Бактериите, които предизвикват тази патология са различни, а също така заболяването може да е вследствие на лошите грижи за рибките. При лечението отново се използват различни препарати, като при по-големите риби може да се приложи и изтегляне на течността.

Туберкулоза

Заболяването се предизвиква от бактериите Mycobacterium и Nocardia, като визуално рибите изглеждат много уморени и изтощени. Ако не се предприеме своевременно лечение, тогава може да се стигне до вторична инфекция, вследствие на която могат да изпъкнат очите, както и да се образуват язвички на тялото. Причините, които водят до заразяване все още не са известни, като се предполага че самото заразяване става с храната.

Тази патология вече е доста сложна за лечение, а също се налага използването на доста скъпи препарати. Важно е болните рибки да се преместят в друг аквариум, като ако не се подобри състоянието им, тогава е най-добре да се умъртвят безболезнено. Ако сте имали болна рибка от туберкулоза, то след това задължително дезинфекцирайте аквариума.

Именно лошите грижи са отлична предпоставка за различните заболявания при аквариумните рибки. Така например е много важно да храните балансирани водните ви обитатели, както и да сменяте често водата, защото в противен случай може да се стигне до отслабване на имунната система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest