miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Мъжка или женска златна рибка имам

Мъжка или женска златна рибка имам

Мъжка или женска златна рибка имам

Независимо дали от любопитство, или поради някакви други съображения искате да разберете пола на вашите рибки, има много лесни начини да го направите.

Всъщност, полът на златната рибка се определя по някои физически и поведенчески признаци. Най-лесно ще ги разпознаете по време на размножителния период.

Женските златни рибки имат закръглена, по-дебела форма на тялото от мъжките от същия вид и на същата възраст. С наближаването на размножителния период женските започват да развиват хайвер (яйца), което може да доведе до изпъкналост от едната страна на тялото ѝ, правейки женската да изглежда асиметрична.

Мъжките, от своя страна, имат развитието на туберкули (малки бели петна) по хрилните щитове и перките. Но бъдете внимателни: понякога тези бели петна не се проявяват при мъжките заради средата, в която живеят или заради ранната им възраст. Мъжките имат по-дълги, по-тънки и по-издължени форми на тялото, отколкото женските на същата възраст.

Въпреки че е трудно да се види, анусът на женските е кръгъл и изпъкнал, докато анусът на мъжките е по-тънък и вдлъбнат.

Освен това мъжките вентрални перки са заострени, а женските са кръгли и по-къси.

Женските златни рибки имат и по-ярък цвят от мъжките.

Когато настъпи моментът за хвърляне на хайвера, мъжките ще станат по-активни и ще започнат да преследват женските в аквариума и често ги притискат в ъгъла.

Ако все пак не сте сигурни каква е новата рибка, която сте си купили, пуснете я в аквариума при другите – ако около нея се натрупат мъжки, а женските не проявят интерес, значи сте си купили още една женска рибка.

В магазина трудно могат да ви кажат какъв е полът на рибката ви, тъй като половите характеристики се проявяват с настъпването на зрелостта, тоест, след първата година.

Средно златната рибка е готова за хвърляне на хайвер след 7-8-месечна възраст, но според много експерти, най-добре е размножаването да започне между втората и четвъртата година. Дотогава те ще са развили максимална яркост на цвета на тялото и перките си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest