Болести по прасетата

Болести по прасетата

Подобно и всички животни, така и прасетата са предразположени към някои болести, които могат да станат причината дори за бързото унищожаване на целия ви добитък. Ето за кои болести при прасетата да следите.

1. Червенка

Ваксинирането на прасетата е добра превенция срещу заболяването, като това доведе и до намаляването на случаите през последните години. В големите ферми прасетата дори се ваксинират едновремено срещу това заболяване и срещу парвовироза, но за да е безопасно това е от особена важност технологията на отглеждането на прасета. Това значи, че ако прасетата се ваксинират от тези болести, то следва те да не се подлагат на резки температурни колебания, а също така добитъка да е изолиран от бездомните животни.

2. Спирохетната диария

Понякога може да остане незабелязана в големите ферми, като често към основният симптом на заболяването, а именно диария при прасетата, се добавя и това, че може да е налична кръв в изпражненията на животните. Един от основните проблеми в случая е дехидратацията, което може да е доста опасно.

3. Едемна болест

Днес случаите на това свинско заболяване са значително намалели и най-често то се среща в малките ферми, където храненето на прасетата не е усъвършенствано и невинаги се следи добре за здравето на добитъка.

4. Късните диарии

Както може би ви подсказва и името, това се случва на късен етап след отбиване на прасенцата, а именно след 10-дневна възраст. Една от честите причини за това състояние е това, че в помещението, където са малките не е достатъчно топло или пък при маломлечието на майките. Доста добри и положителни резултати дава третирането срещу кокцидиоза, като затова този профилактичен начин се прилага често във фермите.

5. Ентеротоксикоза (E.coli)

Прасенца

Често причината за това заболяване при домашните свине е лошата хигиена на добитъка или пък простудните заболявания при животните. Днес случаите на тази болест са значително намалели и особено в по-големите ферми, като това се дължи именно на добрата хигиена, но и на редовните ваксинации, които се извършват на добитъка.

6. Болестта на Ауески (БА)

Заболяването се среща доста по-рядко, а именно сравнение с преди 10-на години, като клиничните му признаци са доста явни. Също така днес се прилага ваксинация срещу БА, като тя се провежда по сгъстена схема. Въпреки това е важно да се следи за здравословното състояние на животното, тъй като болестта може да се пренася по аерогенен път и бързо може да се зарзи целия добитък, включително съседния.

7. Класическа чума

За щастие днес случаите на заболяване чума при свинете са значително намалели, като това важи, както за дивите, така и за домашните животни. Именно затова в профилактични цели е важно да се извършват редовни клинични прегледи и анализи, както и да се прави ваксинация на добитъка.

Балансираното хранене е важна част от грижите ви за животните, ако сте фермери. Заедно с това обаче трябва да сте внимателни и да наблюдавате добитъка ви за някакви клинични прояви на неразположение, които могат да са сигурен признак на някакво заболяване в стадото. Не подценявайте и редовните ваксинации, които са отлична превенция срещу някои от болестите при добитъка днес. Те са от полза за здравето на прасетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest