Съвети при хранене на овце

Съвети при хранене на овце

Ако сте начинаещ фермер, тогава за вас може да е истинско предизвикателство изборът на правилната и здравословната храна за овце.

Някои фермери избират да закупуват животните си от чужбина, докато другите са на мнение, че е по-добре да ги кръстосват, получавайки по-качествен добитък.

Въпреки това е важно да сте запознати с особеностите на хранене на тези селскостопански животни, тъй като това е важна стъпка от отглеждането им.

Съвети при хранене на овце

И така, важно е да разберете, че именно с качествена храна вие ще можете да получите здраво и продуктивно поколение. Както всички животни, така и селскостопанските имат нуждата от 5-те основни хранителни вещества в менюто си, а именно:

1. Въглехидрати;

2. Протеин;

3. Минерали;

4. Витамини;

5. Вода.

Имайте предвид, че понятието правилното и балансираното хранене означава това, че вашият добитък трябва да получава точно толкова храна, отколкото се нуждае, а не да го прехранвате.

Това е важна част от грижите ви за овцете, ако искате поколението да е здраво и да нямате някакви проблеми след това. Не по-малко важно е това, че вашите животни трябва да получават всички необхоидими гореизброени хранителни вещества, което е особено важно за тяхното правилно развитие.

Овце

Честа и много погрешна практика е това овцете да имат бедно на протеини, витамини и минерали меню, като това е доста опасно за добитъка и може да доведе до редица проблеми. Така например оцвете доста трудно ще се заплождат, което ще намали значително раждаемостта във фермата ви.

Така малките ще се раждат с ниско тегло, но и майката ще е доста по-податлива на различните болести при животни. Поради лошото хранене на овцете, бъдещото потомство също ще се отличава с ниска продуктивност.

Другото нещо, което може да се получи вследствие на непълноценното хранене на овцете е това, че агнетата ще качват доста по-бавно телесна маса, ще имат нуждата от повече грижи, но и ще са податливи на различните заболявания.

Всичко това ни кара да си направим и логичния извод, че пълноценното хранене на овцете е от особено важно значение за здравото поколение при всички животни, включително при овцете.

Те трябва да получават достатъчно енергия с храната, като за целта се добавят въглехидрати в зърнените фуражи и силажите. Енергийният дефицит може да доведе до редица проблеми, като например ниска плодовитост, млечност, намален растеж, ниска степен на оплождане, загуба на тегло и други.

Протеините, от друга страна, са една от най-скъпите добавки за овце, като трябва да сте внимателни и доста отговорни с избора им. Именно нивото им в храната до голяма степен определя това, колко плодовити ще са животните, както и растежа на малките агнета.

Не по-малко важна е тяхната неговата разградимост, като е най-добре тя да е по-малка. Минералните вещества са също много важни, като в това число влизат калцият, фосфорът и другите. От особено значение са и витамините, като най-необходимите за тях са А, D и E.

Храни за овце

Ако допреди години се смяташе, че овцевъдството е лесно и дори евтино удоволствие, то днес това не е така. Няма как да си мислите, че хранейки овцете с нискокачествени храни, ще имате здраво поколение.

Изключително важно е животните да получават всичките необходими 5 хранителни вещества, като само така те ще се развиват правилно и няма да са предразположени към голяма част от заболяванията при овцете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest