Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Депресия при кучето - симптоми и лечение

Депресия при кучето - симптоми и лечение

Депресия при кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Често стопаните на домашните си любимци не обръщат достатъчно внимание на самочувствието на питомците си, като така могат да пропуснат дори факта, че кучето им е в депресия.

Ако не сте чували за това, то сега със сигурност ви е станало интересно и се питат може дори как е възможно това четириногите ни любимци да могат също да страдат от подобно разстройство. Първата ви задача е разбира се да разберете това, че кучето ви има депресия, но и да знаете как можете да му помогнете при това състояние.

Депресия при кучето - симптоми и лечение

И до днес се водят активни спорове между водещите специалисти, а именно дали е възможно кучетата да страдат от това разстройство и до колко то е опасно за тяхното здраве. Като цяло обаче повечето кинолози и не само смятат, че това е доста голям проблем, който налага незабавно лечение и днес дори съществуват множество препарати, които да помогнат на кучето ви при това състояние.

Причините за депресията могат да са различни, но едни от най-честите според специалистите са:

- болка;

- дълга раздяла със стопанина;

- появата на нов домашен любимец в къщата;

- чувство за ограниченост на свободата;

- смяна на собственика;

- сезонни промени в настроението;

- старост.

Симптоми при депресия при кучето

Ако сте си осиновили куче от приют, тогава не чакайте да видите веднага в очите му благодарност и радост. Често такива промени са доста стресиращи за питомците и по този начин един вид вие сте нарушили обичайната им зона на комфорт, особено ако става въпрос за по-голямо куче.

Колкото и странно да ви звучи, но смяната на мястото на живеене на питомеца може да стане причината за депресия при любимеца.

Друга честа причина е дългата раздяла със стопанина или дори неговата внезапна смърт. Кучетата се привързват много силно към стопанина си и това буквално срива светът им, в който вие сте били всичко. Те страдат изключително много и това може да стане причината дори за отключването на редица заболявания.

Именно затова ако забележите, че питомеца ви започва да се държи апатично, лежи много и не иска да играе като преди, отказвайки също така да се храни, то това е сигурен признак че нещо не е наред.

Разбира се, че това може да е временно състояние, но е важно все пак да заведете кучето ви при ветеринар, който да го прегледа и да определи причината за промяната в държанието на четириногия ви приятел.

Основни симптоми на депресията при кучетата:

- проява на агресия при кучето;

- апатия;

- кучето не яде;

- страх от хората;

- нежелание да се приближава до други домашни любимци.

Депресирано куче

Колкото и добре да познавате домашния си любимец, невинаги е лесно сами да се справите с това състояние и да излекувате вашето куче от депресията. Именно затова е най-добре да се доверите на специалист, който ще прецени индивидуалния случай при вашия любимец и ще назначи най-доброто лечение в случая.

Като цяло депресията при кучетата може да бъде както хронична, така и остра. На първо място трябва да се обърнете към специалните клиники за лечение на животни, където да прегледат кучето, като понякога депресията може да е симптом на някакво заболяване на вътрешните органи или физическо нараняване, което изисква своевременна намеса от медицинско лице.

Важно е също така да предпазите през това време кучето ви от всякакви стресиращи промени, като смяната на мястото на живеене. Също така е важно именно стопанина сега да е постоянно с питомеца си, за да му помогне да се оправи и той да усеща неговата обич и подкрепа.

Старайте се да отделяте максимално много време на четириногия ви другар, за да не се чувства захвърлен на произвола на съдбата. Можете да купите нови кучешки играчки, с които да се опитате да приповдигнете настроението му.

Не забравяйте и за редовните разходки, тъй като свежият въздух винаги помага, включително и при депресия. Можете да се разходите сами с кучето ви в парка или пък в гората, прекарвайки повече време с вашия верен приятел. В никакъв случай не викайте на животното и се старайте да го подкрепяте, защото то усеща това и така му помагате много.

Ако състоянието е много тежко, тогава ветеринарят може да ви предпише различни успокоителни препарати, които ще помогнат на кучето да се справи с депресията максимално бързо. Имайте предвид, че ако състоянието е преминало в клиническа форма, тогава може да се наложат дори месеци лечение, така че бъдете търпеливи и подкрепяйте винаги вашия верен другар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest