Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Депресия при котките - симптоми и лечение

Депресия при котките - симптоми и лечение

депресия при котката симптоми

Както хората, така и животните могат да страдат от депресия и подобни разстройства. Причините могат да са различни, започвайки от загубата на стопанина или появата на нов любимец в дома. Във всеки един случай вие сте длъжни да помогнете на питомеца ви да се справи с това състояние, за да е отново весел и игрив като преди.

Депресия при котките - симптоми и лечение

Причините за депресията при котките могат да бъдат свързани с различни проблеми, като например животното може да го боли нещо. Именно затова е важно да знаете, че депресията при котката може да се разглежда и като симптом на някое заболяване, включително и на доста сериозните.

Старайте се да обръщате особено внимание на поведението на котката ви, като то може да ви подскаже много за общото й самочувствие. Към едни от най-честите симптоми на депресията можем да отнесем следните:

- внезапна агресия;

- апатия;

- липса на апетит при котката;

- намалена активност;

- страх от хората.

Причините за депресивното състояние при котките може да са свързани с някои от следните фактори:

- промяна на дневния им режим;

- смяна на мястото на живеене;

депресия при котката - лечение

- загуба на стопанина или дългото му отсъствие;

- самота при котката;

- поява на друг домашен любимец;

- усещане за опасност.

Именно промяната в поведението на котката ще ви помогне да разберете, че нещо не е наред и е важно да потърсите професионалната помощ на ветеринар, който да прегледа животното. Понякога при депресията питомците ви могат да започнат да проявяват агресия, включително към стопанина си.

Друг често срещан симптом е загубата на апетит, което е и много опасно за здравето на пухкавия ви другар. Подобни внезапни промени са сигурен знак, че котката ви има нужда от помощ.

Никак не е рядка ситуацията, когато всичките тези промени са свързани с чисто физиологични проблеми, като в никакъв случай не бива да се занимавате със самолечение, а е важно да покажете котката ви първо на специалист.

Подобни негативни промени могат да са свързани също така с някакви проблеми в психичното състояние на любимеца ви. По отношение на депресията при котките специалистите са на мнение, че причините могат да са различни.

Едни от тях смятат, че нервните кризи при тези питомци се случват на фона на това, че свободата им е ограничена, а както знаем те са доста свободолюбиви животни. Въпреки че тази теория има доста привърженици, голяма част от кинолозите не са съгласни с това, аргументирайки се с факта, че от депресия страдат далеч не само тези животни, но и много други.

Психологията на котките е доста различна от тази на хората, като следователно и методите на лечение са доста различни. Първата ви задача е, както вече казахме, да заведете котката на ветеринар, за да бъде прегледана и да се прецени, какво е състоянието на любимеца ви.

Като цяло е важно да се научите да уважавате личното пространство на котките ви, а също така да не бъдете досадни, опитвайки се да ги гушкате постоянно, ако те не искат това. Старайте се да промените менюто им, залагайки на сухите и мокрите купешки храни, които са наситени с всичките необходими хранителни вещества.

По препоръка на ветеринаря можете да им давате и отделно различни витаминни комплекси. И не на последно място, никога не прилагайте физическа сила към вашия питомец, защото това неминуемо ще окаже траен белег на психиката на животното.

Лечението на депресията при котката може да отнеме дори месеци, ако състоянието се е превърнало в хронично. Важно е да се грижите добре за вашите любимци, осигурявайки им качествена грижа, както и да ги водите на редовни профилактични прегледи при ветеринар, който да следи тяхното здравословно състояние.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest