Miau.bg»Статии»Животински Свят»Морски Обитатели»Кои са морските бозайници?

Кои са морските бозайници?

Кои са морските бозайници
Снимка: David Mark/pixabay.com

Морските бозайници са уникални животни, които принадлежат на отделна група, отличаваща се с голямо разнообразие, както по формата на самите представители, така и по размерите им. Едни от тях имат гладка, другите - аеродинамична форма на тялото си, а третите са космати, като всички тези визуални фактори са следствие на еволюционните промени през годините.

Кои са морските бозайници?

Китоподобните бозайници

Първата група, която можем да отбележим са китоподобните морски бозайници, в която влизат китовете, делфините, морските свине, кашалотите и други. Те са така наречените едни от най-големите морски бозайници, като в тази група влизат около 86 китоподобни. Трудно може да се каже точната бройка, тъй като постоянно се откриват различни нови видове, но и се извършва рекласификация на вече откритите животни. Най-големият кит в тази категория е известния на всичко син кит, който може да достига на дължина 25 метра.

Перконоги бозайници

Името на тази група идва от думата "периного", която е на латински и означава перка. Тези красиви животинки са били открити на различни места в целия свят и са класифицирани като хищници. В групата на тези морски бозайници влизат морските лъвове, симпатичните тюлени и други като например моржовете.

Сирени

Бозайниците в морето

Животните от тази категория обитават основно бреговете САЩ, Централна и Южна Америка, Австралия, Азия и Западна Африка. Раздел сирени включва морските крави.

Всички тези видове морски бозайници се разделят на още други подвидове, като можем да отбележим веднага, че групата на китоподобните е най-голяма и обширна. Като цяло степента на адаптиране на животните в различните среди на обитание е доста различна, тоест зависи до голяма степен от еволюирането им.

Така например групата на китоподобните морски бозайници може да живее само в морето, докато перконогите морски бозайници прекарват по-голяма част от живота си във водата, но се налага да излизат и на сушата, за да се размножават.

Храненето на бозайниците в морето е доста разнообразни, като едни от тях се хранят със зоопланктони, а другите се хранят с риба, водорасли, мекотели и миди. Като цяло морските бозайници може и да са много, но ако ги сравняваме с животните на сушата те са доста малка група. Въпреки това те играят изключително важна роля по отношение на равновесието на екосистемите.

За съжаление днес все още се избиват морските бозайници, което води неминуемо до намаляването на популацията им. Подобни действия се преследват от закона, но това не спира бракониерите да се занимават с подобни незаконни дейности, които могат да доведат след време дори до пълното изчезване на някои видове животни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest