miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Как се гледа руска синя котка

Как се гледа руска синя котка

руска синя котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Породата руска синя котка е една от най-скъпите в света, отличаваща се с характерния цвят на козината. Тези животни са много грациозни и красиви, но както и за всеки друг любимец, трябва да полагате необходимите грижи за тях.

Как се гледа руска синя котка?

Първата ви задача е грижата за козината на котката, коята при тази порода е доста гъста. Трябва да я решите веднъж на 7-10 дни с груминг гребен, като винаги следвайте посоката на растеж на козината. Препоръчва се ресането да става последователно, започвайки от шията, гърдите, гърба, стомаха и лапите. Не трябва да сресвате опашката, тъй като там животните не обичат да ги докосват. След това следва да минете няколко пъти по козината с влажни ръце, като така ще премахнете остатъците от падналата козина.

Не бива да давате на котката ви да излиза много на терасата или като цяло да се излага на слънце, тъй като под въздействието на слънчевите лъчи козината може да стане кафява. Що се отнася до къпането на котката, то не бива често да правите това, тъй като така се нарушават защитните функции на козината.

Именно затова трябва да къпете котката, само ако това се налага, тоест ако се изцапала много. Можете да използвате сух шампоан за тази цел, защото с него няма да се налага да мокрите руската синя котка. В този случай трябва да нанесете пудрата на замърсените участъци чрез втриващи движения и след това с гребен да ги премахнете. Пудрата ще абсорбира мръсотията и така няма да се налага да къпете животното.

При традиционните водни процедури следва да правите това във вана или по-голям леген. При желание можете да използвате и балсами, но това не е задължително. Използвайте специалните шампоани, които не нарушават pH на кожата, а също така веднага след това подсушете добре котката с топла кърпа, за да не настине. Важно е да поддържате температурата в дома ви между 20-25 градуса през зимата, защото котките също могат да настинат и това да доведе до редица здравословни проблеми, включително до отслабване на имунитета им.

руска синя котка - грижи

Очите на руската синя котка следва да се преглеждат всеки ден, като при наличието на секрет следва да се премахне внимателно с марля или клечка за уши, като за всяко око използвайте различна. Добре е преди това да намокрите леко марлята с преварена вода, като така по-лесно ще можете да почистите окото. Ако секретът има жълт или зелен цвят, тогава следва да посетите задължително ветеринар, който да прегледа животното.

Важно е да преглеждате редовно и ушите на руската синя котка, както и да ги почиствате със специални за това средства, които се продават в зоомагазините. Можете да използвате също така обикновено олио за целта, като тук отново се използват клечки за уши или марля.

Не забравяйте да режете ноктите на котката ви редовно, като внимавате да не докоснете вената. Ако животното се съпротивлява много, тогава можете да режете по 2-3 нокътя на ден, за да не стресирате много питомеца ви.

И не на последно място по важност са прегледите на зъбите на котката. Желателно е да ги чистите редовно със специална паста за котки и кучета, както и често да водите на преглед при ветеринар руската синя котка.

В случай, че забележите някакви промени в поведението на котката и тя стане апатична, спре да се храни, проявява агресия, тогава това също е сигурен знак, че трябва да я заведете на лекар. И не забравяйте, че правилните и редовните грижи са важни не само за хигиената, но и за здравето на вашата руска синя котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest